ООН закликає Ліван співпрацювати у справі вбивства Гарірі

Генеральний секретар ООН Бан Гі Мун

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун висловив надію, що Ліван співпрацюватиме із спонсорованим ООН трибуналом, який веде слідство в справі вбивства колишнього прем’єр-міністра Рафіка Гарірі. Трибунал уже оприлюднив звинувачення і видав ордер на арешт чотирьох осіб, запідозрених у причетності до цієї справи.

Пан Гі Мун закликав усі країни підтримати працю Міжнародного трибуналу в Гаазі і ліванського суду. Він передав ліванському генеральному прокурору Саїду Мірзі звинувачення і ордер на арешт, однак без виявлення прізвищ запідозрених осіб.

Ліванські офіційні особи заявили західним інформаційним агентствам, що щонайменше дві із чотирьох осіб є членами підтримуваного Іраном екстремістського угруповання Гезболла.

Угруповання Гезболла має більшість у новому ліванському уряді, що його сформував минулого місяця прем’єр-міністр Наджиб Мікаті. Телевізійна станція цього угруповання відреагувала на звинувачення заявою, що трибунал «політизований».

Угруповання Гезболла заперечило будь-яку причетність до вбивства Гарірі і погрозило «відсікти руку» кожному, хто намагатиметься заарештувати його членів з приводу цієї справи.