На японській АЕС виявлено незахищене ядерне паливо

На японській АЕС виявлено незахищене ядерне паливо

Японські засоби масової інформації повідомляють, що на атомній електростанції Фукусіма, що в північному районі країни, де стався землетрус, охолоджуюча рідина, можливо, випарувала, і паливним елементам загрожує плавлення.

У понеділок імовірний вибух водню знищив стіни третього енергоблоку на електростанції. Подібний вибух стався в суботу на енергоблоці номер один.

Офіційні особи заявили, що захисна споруда на енергоблоці номер три не була пошкоджена після вибуху в понеділок вранці і що існує лише невелика можливість значнішого витоку радіації. Проте неясно, що могло статися у випадку плавлення на енергоблоці номер два, про який офіційні особи сказали, що протягом дня там повністю не спрацювала охолоджуюча система.

У деяких повідомленнях в понеділок сказано, що випарувала охолоджуюча система, що повністю відкрило паливні твелі. Проте в телевізійному повідомленні, яке посилалося на працівників енергетичної компанії, сказано, що вони «не могли заперечити, що паливні твелі, можливо, беззахисні та що вони плавляться».

Дотепер евакуйовано майже 200 000 людей з району навколо електростанції, на якій інженери намагаються випускати пару і вливають морську воду, щоб лише запобігти плавленню реактора.

Тимчасом командувач американського авіаносця «Рональд Рейган», який бере участь у рятувальних операціях з району за приблизно 160 кілометрів від узбережжя, заявив, що корабель треба було перевести подалі від атомної електростанції з приводу виявлення низького рівня ядерного забруднення на 17 моряках. Він додав, що ядерний матеріал легко усунено з моряків.