Суд не задовольнив апеляцію про визнання вбивства Ґонґадзе замовним

Суд не задовольнив апеляцію про визнання вбивства Ґонґадзе замовним

Апеляційний суд Києва відмовився визнати вбивство журналіста замовним. На засіданні 2 березня суд відхилив апеляцію представників потерпілої сторони і залишив чинним рішення попередньої інстанції – Печерського райсуду Києва. Тим рішенням, прийнятим 31 січня, Печерський суд підтвердив постанову Генпрокуратури про вилучення з обвинувального висновку вбивці журналіста пункту про «вбивство на замовлення».

Таким чином, екс-генерала міліції Олексія Пукача судитимуть не за вбивство на замовлення, а за вбивство за наказом.

Різниця у формулюванні – пояснює адвокат удови журналіста Валентина Теличенко – полягає у тому, що без замовного вбивства нема й замовників. А відтак останнім у ланцюжку притягнутих до відповідальності має бути Пукач, який виконав злочинний наказ нині покійного міністра Кравченка.

Як повідомила Теличенко Голосу Америки, після сьогоднішнього рішення Апеляційного суду захист вичерпав свої можливості апеляції:

«Оскаржувати цю конкретну постанову ми вже далі не можемо, вичерпані можливості. Але теоретично ще є шанс, що обвинувальний висновок, який напише на основі цієї постанови слідчий, не затвердить прокурор. І тоді прокурор може написати власний обвинувальний висновок, включивши пункт «замовне вбивство» у формулу обвинувачення».

Чи скористається прокурор цим останнім теоретичним шансом, довідаємося лише тоді, коли справу буде передано до суду, – каже адвокат. Сьогоднішнє ж рішення Апеляційного суду вона назвала свідченням сліпоти української Феміди:

«Наш суд сліпий. Але не в тому сенсі, що він справедливий, а в тому сенсі, що він не бачить порушень закону там, де вони очевидні. Так само як Печерський суд не побачив порушень закону у постанові ГПУ про закриття кримінальної справи щодо Пукача в частині «замовного вбивства», так само Апеляційний суд не побачив того, що рішення Печерського суду не є вмотивованим. Думаю, що наш суд просто змушений бути сліпим, оскільки на нього чиниться політичний тиск», – сказала Теличенко Голосу Америки.

Адвокат удови Ґонґадзе також вкотре повторила, що вважає абсурдною постанову Генпрокуратури, яка, визнаючи наявність злочинного наказу про вбивство, не бачить у цьому замовлення на вбивство.

А тим часом покарати замовників вбивства Ґонґадзе далі вимагає від України світова спільнота. Відкритий лист до президента Януковича оприлюднив 1 березня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ). Організація висловила стурбованість спробами «звалити головну відповідальність за вбивство на покійного підозрюваного, тоді як інші нитки у розслідуванні провисають». Як мовиться в документі, «прокуратура не розслідує роль колишніх та нинішніх високопосадовців включно з екс-президентом Леонідом Кучмою і тодішнім головою президентської адміністрації, а нині спікером парламенту Володимиром Литвиним, яких уже давно підозрюють у причетності до вбивства Ґонґадзе». Комітет нагадує також, що свідчення про їхню причетність давав обвинувачений Пукач.

Звертаючись до президента, організація наголошує: «Справа Георгія Ґонґадзе – це лакмусовий папірець для Вас і Вашої адміністрації, і ми закликаємо вас зробити все, аби ніхто з винних у викраденні і вбивстві журналіста не уникнув покарання».

Про справу Ґонґадзе знову говоритимуть також у Верховній раді. Таку пропозицію висловила голова тимчасової парламентської комісії з розслідування випадків цензури в ЗМІ Ірина Геращенко. Депутат запропонувала у п’ятницю 4 березня обговорити проблему порушення прав потерпілих. За її словами, родичів Ґонґадзе фактично позбавили можливості ознайомитися з матеріалами справи, а на депутатський запит Генпрокуратура відреагувала відпискою.

Нагадаємо: засновник «Української правди» Георгій Ґонґадзе зник у вересні 2000 року. Троє екс-міліціонерів, виконавців вбивства, засуджені до тривалих строків ув’язнення. Головний обвинувачений у вбивстві, екс-голова департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, заарештований у липні 2009 року і нині очікує суду. Єдиним замовником і підбурювачем вбивства Генпрокуратура назвала міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, нині покійного.