Опозиція в Україні проти газового консорціуму

Українська опозиція жорстко критикує плани нового уряду створити міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою країни. Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко оприлюднила заяву, в якій називає такі наміри незаконними і такими, що суперечать державним інтересам. Вона нагадала, що закон забороняє продаж магістральних газопроводів і попередила ймовірних учасників консорціуму про ризик скасування будь-яких контрактів, якщо вони передбачатимуть відчуження з державної власності ГТС.

«Всі закордонні партнери, яким теперішні ‘урядовці’ з України запропонують утворити консорціум з управління газотранспортною системою нашої держави, повинні знати, що ця пропозиція є незаконною. Теперішня влада - не вічна, відповідальні політики повернуться до державного керма і скасують антидержавні угоди, якщо вони будуть укладені. Здавати в управління ГТС – все одне, що здати в управління Україну» , - заявила Тимошенко. Колишній прем`єр, яка нині вважається одним із лідерів опозиційних сил, також виступила проти перегляду діючих контрактів про постачання газу. На думку Тимошенко, укладені за її прем`єрства документи забезпечують прийняту в Європі схему ціноутворення і деполітизують газові стосунки з Російською Федерацією. За заявами українських урядовців, Тимошенко побачила особисті інтереси оточення президента Януковича та їхні наміри привласнити стратегічний державний об`єкт.

Дискусія про долю ГТС вийшла на перші сторінки ЗМІ після того, як представники нової української влади виступили з ініціативою передати газотранспортну систему у концесію міжнародному консорціуму, де рівні частини належатимуть українським, російським та європейським партнерам. Про такі плани повідомив перший віце-прем`єр Андрій Клюєв. Українські урядовці намагаються шляхом створення консорціуму переконати керівництво РФ підти на поступки щодо ціни на газ і кажуть, що ГТС залишиться у державній власності і може бути передана у концесію, тобто тривале користування.

Промисловці, серед яких немало людей з команди президента Януковича, називають нинішню вартість російського палива «непідйомною» для металургійних та хімічних підприємств країни. Державне підприємство НАК Нафтогаз України накопичило величезні борги через те, що залучало багатомільярдні кредити, щоб розраховуватися за поставлене паливо. Крім того фахівці побоюються, що після того, як Росія введе в експлуатацію два обхідні газопроводи – «Північний» та «Південний поток», Газпром зможе продавати газ країнам ЄС без української труби. Відтак, прихильники консорціуму вбачають в його створенні гарантії завантаження потужностей української ГТС російським газом та можливість залучити додаткові кошти на її модернізацію.

Російське політичне керівницво досі давало зрозуміти, що не відмовиться від планів спорудження обхідних газогонів навіть в разі отримання контролю над українськими транзитними потужностями. В Кремлі також неодноразово висловлювали бажання зберегти укладені з урядом Тимошенко домовленості, які називають ринковими. Українські ЗМІ повідомляють, що делегація на чолі з міністром палива і енергетики Юрієм Бойком вирушає в Москву для обговорення газової проблематики з російськими урядовцями і керівництвом Газпрому. Головна мета переговорників – добитися перегляду діючих контрактів і знизити ціну палива. Експерти припускають, що аргументами в руках переговорників можуть бути й продовження дії угод про базування Чорноморського флоту РФ в Севастополі.