Фейсбук вже нараховує півмільярда користувачів

Фейсбук днями отримав свого 500-мільйонного користувача. Компанія, яка запропонувала світу новий комунікаційний тренд розростається з такою неймовірною швидкістю, що її власники ледве встигають забезпечувати умови мільйонам користувачів спілкуватись у віртуальному просторі.

Відкривши двері звичайного будинку у каліфорнійському місті Пало Алто, ви зустрінете лабіринт робочих столів та комп’ютерів. Офіс наповнений молодими людьми, які можуть, коли забажають, поїсти у місцевій кав’ярні, пограти у комп’ютерні ігри та навіть завезти у пральню білизну. Такий баланс між роботою та приватним життям створив для своїх співробітників 26-річний засновник компанії Марк Цукерберґ. Він надзвичайно цінує свободу та, живучи неподалік, любить ходити на роботу пішки.

Цукерберґ, коли до нього прийшло натхнення створити Фейсбук, залишив Гарвард – університет, потрапити до якого мріють незлічима кількість молодих людей в усьому світі. Він каже, що його мати наперед знала, що він не зможе всидіти за студентською партою.

«Коли я покинув коледж, щоб працювати над створенням Фейсбуку цілий день, я говорив зі своєю мамою і вона сказала, що знала, що я піду з університету».

Сьогодні користувачами творіння Цукерберґа є 500 мільйонів людей по всьому світу. Це більше людей ніж населення США, України та Росії взяті разом. І з кожною секундою їх кількість зростає на 8 нових прихильників сайту. Пересічний користувач мережі має понад сто друзів, які в головному діляться новинками із свого життя приблизно сімдесят разів на місяць.

Користування Фейсбуком є також віддзеркаленням того, як жителі різних країн адаптуються до нових технологій та наскільки вони відкриті до віртуального спілкування. Найбільше зростання кількості користувачів Фейсбуку спостерігається сьогодні в Індії та Бразилії. Про це розповідає сестра засновника мережі Ренді Цукерберґ, яка відповідає за маркетинг.

«В Індії ми маємо 12 мільйонів користувачів, у Бразилії - 6 мільйонів . Це особливо приємно, оскільки в аналогічний період минулого року ми мали дуже малу присутність у тих країнах. Люди використовували локальні мережі. Але зараз виглядає, що вони почали віддавати перевагу Фейсбуку».

У деяких країнах Фейсбук став проривом в цензурованому інформаційному просторі.

Як каже студент з Ірану Ксро, «для багатьох іранців минулого року Фейсбук став одним з головних засобів поширити інформацію про те, що відбувається в Ірані».

Серед користувачів Фейсбуку є такі, що мають застереження до поширення приватної інформації. Інші - діляться з друзями у віртуальній мережі найпотаємнішим. І чи не усі вони вже не уявляють своє життя без Фейсбуку.