Державний департамент США видав щорічний звіт про торгівлю людьми

У понеділок Державний департамент США оприлюднив десятий щорічний звіт про торгівлю людьми у світі за 2009 рік. У звіті мовиться, що проблема торгівлі людьми залишається надзвичайно актуальною практично для кожної країни світу. Вперше у звіті разом з іншими країнами аналізується стан справ з проблемою торгівлі людьми у Сполучених Штатах. Як мовиться у документі, порушення прав людини є глобальною проблемою, і ніхто не має права уникати відповідальності за подібні злочини.

Звіт детально аналізує стан з проблемою торгівлі людьми у всіх країнах світу, в тому числі в Україні. У документі зазначено, що Україна продовжує залишатись джерелом, транзитною базою та кінцевим пунктом призначення чоловіків, жінок та дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, об’єктами примусової праці та проституції. Українців, зокрема, відправляють – окрім практично всіх країн Європи – до Арабських Еміратів, Тунісу, Кіпру, Ізраїлю, Сполучених Штатів та Канади. Особливо у звіті наголошується на пригніченому становищі жінок, яких примушують до проституції, роботи в домашніх господарствах, текстильній та іншій легкій промисловості.

Чоловіки з України переважно потрапляють на примусові роботи до Росії та низки інших країн. Чотири відсотки жертв торгівлі людьми з України становлять діти.

У звіті відмічається, що хоча Український уряд і зробив певний поступ у боротьбі з торгівлею людьми, Україна досі не відповідає навіть мінімальним стандартам щодо викорінення проблеми продажу людей. Уряд України, мовиться у звіті, зробив скромні, але важливі кроки по захисту жертв торгівлі людьми. У 2009 році підготовлений законопроект, направлений на регулювання політики щодо захисту жертв торгівлі людьми, але за звітний період закон так і не був прийнятий. Звіт також містить рекомендації українським правоохоронним органам відстежувати і розслідувати випадки торгівлі людьми та карати причетних до подібних злочинів, як також налагодити ефективний механізм роботи з громадськими організаціями, які займаються цією проблемою.