До Чорного моря прямує третій корабель США

Експерти коментують різку реакцію Росії на присутність кораблів США в Чорному морі

Корабель постачання ВМС США "Джон Ленталл" почав перехід до Чорного моря в середу, повідомило командування Шостого флоту США.

Корабель "співпрацюватиме з нашими союзниками по НАТО та партнерами в регіоні", йдеться у відповідному дописі в соцмережах.

В Чорному морі вже перебувають флагманский корабель Шостого флоту "Маунт Вітні" а також ракетний есмінець "Портер".

"Маунт Вітні" перебуває в Стамбулі, а потім проведе операції із взаємодії з союзниками по НАТО в Чорному морі.

"Протягом переходу, корабель США "Маунт Вітні" та персонал на борту діятимуть поряд із союзниками по НАТО та партнерами в Середземному та Чорному морях, щоб забезпечити безпеку та стабільність в регіоні. Взаємодія та спільні навчання демонструють відданість НАТО підтримці свободи навігації в міжнародних водах для всіх країн", - йдеться в заяві розміщеній на сайті Шостого флоту США.

Your browser doesn’t support HTML5

До Чорного моря прямує вже третій американський військовий корабель. Відео

"Наша здатність діяти поряд із союзниками по НАТО та партнерами посилює нашу спільну боєготовність і зміцнює безпеку на морі", - заявив командуючий корабля США "Портер" Кристофер Петро.

Присутність американських кораблів в Чорному морі викликала різку реакцію російських посадовців. Подивитись на американськи кораблі "через бінокль або приціл" запропонував у своєму виступі в понеділок російський президент Володимир Путін.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що перебування кораблів США у Чорному морі "не додає стабільності".

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер відреагував у Twitter на коментар Лаврова: "Підозрюю, що інші причорноморські країни (Румунія, Болгарія, Туреччина, Грузія та Україна) думають інакше".

В коментарі виданню Military Times, Джеймс Голмс з Військового коледжу ВМС США зауважив, що коментар Путіна стосовно того, що на американські кораблі можна дивитись "в приціл" є не таким різким, якщо порівняти його з попередньою позицією, коли "Москва погрожувала атакувати бойові кораблі НАТО, якщо вони наблизяться на 12 морських миль до Криму, навіть в рамках простого проходження".

А на думку Хорхе Бенітеза з американського аналітичного центру "Атлантична рада", коментар Путіна свідчить, що "російська військова агресія проти кораблів НАТО схвалена на найвищих щаблях влади в Москві".

Цими днями російський Чорноморський флот провів тренування із "знищення цілей ворога", повідомляє Reuters.

В статті використано матеріали Reuters, Military Times.

Дивіться також: “Чиста енергія – здорове довкілля”: українська делегація обговорила ПП-2 у Конгресі США. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

“Чиста енергія – здорове довкілля”: українська делегація обговорила ПП-2 у Конгресі США. Відео