Американські виборці не бояться фальсифікацій

Дільниця в Арлінгтоні, яка охоплює приблизно 22 тисячі виборців, відкрила свої двері о 6 ранку і працюватиме до 7 години вечора. На підході можна було побачити плакати кандидатів, а волонтерів від обох партій, які роздавали бюлетені з інформацією про своїх кандидатів. Це типова виборча дільниця у передмісті Вашингтона. Тут не особливо людно але потік виборців постійний. Для того, щоб отримати право проголосувати спочатку члени виборчої комісії повинні звірити документи виборців. Кожен зареєстрований повинен показати картку виборця, дані якої звіряють з інформацією у комп’ютері. Підтвердивши інформацію про особу, інший член виборчої комісії відкриває шлях до голосування, яке на багатьох дільницях у США відбувається в електронний спосіб.

Кожен виборець може проголосувати «за» чи «проти» внесення змін до конституції Вірджинії, підтримати чи ні випуск нових цінних паперів штату, як також обрати представників до місцевої шкільної ради. Перед тим як остаточно проголосувати, комп’ютер дає можливість перевірити свої позиції з усіх питань.

Як каже голова виборчої дільниці Борис Сендерс, завдяки електронному голосуванню результати виборів на цій дільниці будуть відомі вже після її закриття:

«В Арлінгтоні, ми проводимо електронне голосування. Все проходить дуже швидко. Ми будемо мати результати вже о 8 годині вечора через годину після закриття виборчої дільниці».

Усі працівники на цій дільниці, які реєструють та допомагають виборцям, працюють на добровільних засадах. На дільниці також немає жодного спостерігача. Як розповідає голова виборчої комісії Сендерс, партійні штаби переважно не надсилають своїх спостерігачів, оскільки не сумніваються у чесності голосування:

«Ми рідко маємо спостерігачів. Якщо це не президентські чи федеральні вибори. Я не пам’ятаю коли останній раз ми мали спостерігачів на таких виборах, як сьогодні».

Задоволені процесом голосування і самі виборці. Ліза Тазі, яка працює у сусідньому містечку каже, що абсолютно не боїться фальсифікацій. А те, що голосування відбувається електронно лише додає їй впевненості, що її голос буде враховано:

«Це надзвичайно простий і зрозумілий процес. Такий же, як минулого року. Надзвичайно добре, що процес виборів однаковий з року в рік, це спрощує голосування».

Що ж до результатів, то на цій дільниці переважна більшість виборців традиційно голосує за демократів. Але як кажуть оглядачі, цього року можна очікувати несподіванок.