Через рік після виборів в Афганістані визнали факти підкупів

Голова Незалежної виборчої комісії Афганістану Фазель Ахмад Манаві.

Незалежна виборча комісія Афганістану закликала виключити зі складу парламенту та заміни 9-ох законодавців після розгляду обвинувачень в підкупах в ході виборів 2010-го року.

В неділю голова комісії Фазель Ахмад Манаві заявив, що 9 відсторонених парламентарів походять з 8-ми різних провінцій Афганістану. Їх буде замінено 9-м новими парламентарями серед яких і впливовий колишній лідер бойовиків з північного Афганістану Гуль Мохаммад Пахлаван.

Деякі афганські парламентарі вже заявили, що рішення Комісії є незаконним. Нижня палата Афганського парламенту була непрацездатною від часу приведення депутатів до присяги в січні 2011-го року, через звинувачення в масових зловживаннях в ході виборів, які відбулись у вересні 2010-го року.

Спеціальний трибунал скликаний президентом Афганістану Гамідом Карзаєм в червні закликав до відсторонення 62-ох депутатів за підкуп. Це майже чверть з 249-ти членів парламенту.

Карзая було звинувачено в спробі переформатувати склад парламенту за допомогою цих звунвачень.

Тиждень тому президент Афганістану видав указ, яким надав Незалежній комісії повноваження для прийняття остаточного рішення у справі. Комісія заявила що візьме до уваги результати розслідування проведеного трибуналом підконтрольним Гаміду Карзаю.