Зустрiч мiнiстра Тарасюка з держсекретарем Райс - 2005-03-14

Вашингтон - 11 березня. Свій візит до Вашингтона міністр закордонних справ України Тарасюк завершив зустріччю з державним секретарем США Кондолiзою Райс, яка висловила задоволення переговорами зi своїм українським колегою.

Держсекретар США сказала, що американці були глибоко вражені виявом свободи, який зробили українці і назвала помаранчеву революцію прикладом, який Україна подарувала світу. Кондоліза Райс заявила, що тепер США задоволені, за її словами, особливими відносинами з Україною на урядовому рівні. Вона також повідомила, що рішення України вивести війська з Іраку не зіпсує стосунків Києва та Вашингтона:

«Ми дуже вдячні Україні за її внесок в Іраку у час, коли не так багато держав були готові до цього. Україна була серед тих 26 країн, якi зробили свій внесок. І як результат, Іракці змогли провести вибори; зараз вони у процесі написання Конституції, і потім вони проводитимуть вибори. Україна має бути гордою за ту роль, яку вона відіграла у цій еволюції в Іраку. Ми розуміємо, що український уряд вирішив завершити перебування своїх військ. Одна річ, у якій я абсолютно переконана, що Україна зробить це так, щоб не наражати на ризик місію, оскільки це сплановані зусилля з обох сторін, і я знаю також, що Україна хоче бути задіяною у процесі допомоги іракцям, і ми дуже за це вдячні. Все було проведено дуже добре; ми розуміємо ті зобов'язання, які взяв український уряд перед своїм народом, але це було зроблено таким шляхом, який демонструє, що наші відносини базуються на основі партнерства і спільних цінностей, у яких ми можемо працювати разом навіть у вирішенні дуже складних питань».

Зі свого боку Борис Тарасюк підтвердив, що візит президента України до США на запрошення президента Буша відбудеться 4 квітня:

«Ми погодились, що майбутній візит президента Ющенка стане новим початком в американсько-українських відносинах і надасть нового змісту стратегічному партнерству між нашими країнами. Я хотів би наголосити, що обидві країни вийшли на інший рівень відносин після помаранчевої революції. Ми знаходимось у нових обставинах, у новій атмосфері, які будуть насичені новими зусиллями і я порадив би, щоб США та Україна започаткували партнерство заради демократії».

Міністр закордонних справ України на завершення сказав, що він налаштований дуже позитивно та оптимістично на розвиток взаємин між обома державами.