Що для України означає вступ до СОТ?


На думку старшого аналітика Iнституту міжнародної економіки у Вашингтоні Андерса Аслунда, Україна може стати членом Світової організації торгівлі навiть вже у лютому. Будь-хто з 151-го члена СОТ може виступити проти, але це, на думку експерта, навряд чи станеться.

Аслунд уважає, що навряд чи захопленим від вступу України до СОТ буде її пiвнiчний сусід:

«Я думаю, що Росія буде дуже розчарована, бо тепер Україна може вимагати вирішення будь-якої зі ста існуючих торговельних суперечок як умову для Росії щодо її вступу у СОТ, i це може значно покращити позицію України у переговорах з Росією в усіх торговельних питаннях».

Іншою значною вигодою для України Аслунд назвав кращий доступ для України на світові ринки та перспективу збільшення зовнішніх інвестицій:

«Основне, що Україна отримає набагато кращий доступ на міжнародні ринки для експорту свого металу та хімічної продукції до країн членів СОТ. Набагато складніше запровадити антидемпінгові квоти проти члена СОТ ніж проти не-члена. Це також означає, що багато західних компаній будуть з більшою готовністю інвестувати в Україну ніж до цього часу.

На думу Аслунда, вступ до СОТ також принесе зростання економіки та зменшений рівень інфляції.