Річницю Майдану відзначать у форматі каяття

22 листопада опозиція відзначить другу річницю Майдану. Урочистості на Хрещатику матимуть назву День свободи.

Дійство планують провести у форматі каяття. За сценарним задумом, політики мають піднятися на сцену і вибачитися за те, що через два роки після Майдану демократичні сили знову в опозиції. Хто саме вибачатиметься – організатори з “Нашої України” не уточнили. Як вони повідомили, остаточного сценарію теж наразі нема – над ним працюватиме оргкомітет, очолити який запропонували лідеру НСНУ Роману Безсмертному і очільниці БЮТ Юлії Тимошенко. До оргкомітету увійдуть представники партій, що брали участь у революції – за винятком соціалістів, яких “Наша Україна” не пропонує вводити в склад організаторів.

На відзначення 2-ї річниці Майдану, можливо, прийде Віктор Ющенко. Як сказав журналістам перший заступник голови виконкому НСНУ Ігор Жданов, це питання до Секретаріату Президента:

"Це питання до Секретаріату Президента. Але ми сподіваємося, що в цей день Президент буде з нами на Майдані."

Що ж до того, чи пошлють запрошення прем'єр-міністру Януковичу і спікерові Морозу, то це вирішувати оргкомітету, каже Жданов:

"Це рішення політичне, повинно прийматися організаційним комітетом. Що стосується моєї точки зору, особистої, яку я можу висказати, я не вважаю доцільним присутність цих політиків на Майдані."

Відзначити річницю Помаранчевої революції приїдуть правозахисники і дисиденти з Прибалтики, Росії, Польщі, Грузії. У День свободи згадають тих, хто віддав за неї життя – Стуса і Курбаса, Гонґадзе і Політковську. На Майдані співатимуть ті ж гурти, що і в листопадові дні 2 роки тому. “Якщо ти прагнеш свободи – ніколи не здавайся,” – таке гасло пропонують для свята організатори. За їх словами, попри всі політичні негаразди, революційна річниця залишається святом для тих людей, які стояли на Майдані за свої права.