Агентство США з глобальних медіа переглядає візову підтримку іноземних журналістів

Близько 76 журналістів, які працюють в «Голосі Америки» у Вашингтоні зіткнулись з тим, що їх візи, строк дії багатьох з яких закінчується цього місяця, можуть бути не поновлені.

Речник Агентства США з глобальних медіа (USAGM) в четвер заявив, що організація окремо розглядає заявки на поновлення віз J-1. Організація має 76 підрядників і 14 співробітників, які перебувають у Сполучених Штатах за візами J-1. Це питання може стосуватись і журналістів інших організацій USAGM.

Наразі жодному з журналістів, за повідомленнями, не було відмовлено. Однак кінцевий строк для поновлення візи щонайменше одному журналістові закінчився, що означає, що вона мусить до кінця місяця полишити США. Інші журналісти «Голосу Америки» мають ще декілька тижнів до того, як вони можуть бути змушені повернутись до своїх країн, де деякі побоюються зіткнутись з переслідуваннями через їхню роботу на «Голос Америки».

Речник USAGM заявив, що перегляд візової підтримки спрямований на покращення управління візами, захист національної безпеки США та забезпечення вірного використання права на найм працівників.

J-1 - це категорія неімміграційних віз для осіб, які мають унікальні навички і схвалені для участі в програмах обміну працівників та студентів. Зазвичай такі візи видають на декілька років, після чого їх можна переглянути та подовжити. Однак візи J-1 тимчасово заборонені адміністрацією Трампа у відповідь на пандемію коронавірусу і через переконання адміністрації в тому, що такі працівники забирають робочі місця громадян Америки.

Організації журналістів, включаючи PEN America, Національний прес-клуб США в своїх заявах висловили занепокоєння тим, що відмова у поновленні віз може наразити цих журналістів на небезпеку.

Виконуючи своє завдання забезпечувати високоякісну журналістику 40 мовами, «Голосу Америки» часто складно знайти достатньо американських громадян з необхідними навичками в сфері журналістики та знанням мови, щоб випускати програми. В таких випадках організація традиційно залучає журналістів, найнятих в країнах, на які ведеться мовлення, або тих, хто щойно емігрував і ще не завершив процес набуття американського громадянства.

«Голос Америки» та інші урядові установи постійно перевіряють поновлення віз J-1. Запити про поновлення віз працедавець подає до Державного департаменту США. В минулому деяким журналістам «Голосу Америки» потрібно було виїхати, бо їхні візи не поновлювались. Невідомо, наскільки процедури USAGM цього року відрізняються від минулої практики.

«Для того, що покращити управління установою і захистити національну безпеку США, необхідно убезпечити право найму та управління трудовими ресурсами від зловживань. Тому USAGM проводить загальну оцінку всіх випадків підрядників, які працюють за особистим контрактом і перебувають в країні за візами J-1», - йдеться в заяві речника USAGM. На час публікації USAGM не відповів на запит «Голосу Америки» про те, чи співробітники, які мають візи J-1 також підпадають під перегляд цього року.

Керівник USAGM Майкл Пек був номінований президентом Дональдом Трампом, щоб очолити установу більш ніж два роки тому. Однак через значну опозицію до його призначення з боку Демократичної партії, його призначення затримувалось до червня. З часу його затвердження, керівники п‘яти мереж медіа USAGM звільнились, або їх було звільнено. Пек заявив в інтерв‘ю The Washington Post цього місяця, що він працює над виправленням минулих недоліків управління.

«Мій план і, гадаю, всі в Білому домі та деінде знають про це, полягає в тому, щоб ці установи виконували свою місію і [Голос Америки] виконував свій статут», - заявив він виданню.

Дивіться також: Наслідки карантину: чи переживуть пандемію культові крамниці Нью-Йорка. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Наслідки карантину: чи переживуть пандемію культові крамниці Нью-Йорка. Відео