США, ЄС засудили рішення суду РФ щодо «екстремістських організацій»

Російський опозиціонер Олексій Навальний

США, ЄС засудили рішення, прийняте російським судом, який назвав «екстремістськими» три організації пов‘язані з російським опозиціонером Олексієм Навальним, який перебуває в ув‘язненні в Росії.

Це рішення «наражає працівників, волонтерів та тисячі прихильників в Росії на ризик кримінального переслідування та ув‘язнення за втілення основоположних прав людини, гарантованих російською Конституцією а також ще більше обмежує здатність кандидатів від опозиції балотуватись на вересневих виборах у Думу», - заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

«Цими діями Росія фактично кримінулізувала один з небагатьох незалежних політичних рухів, що залишився», - додав він.

Прайс закликав Росію не зловживати визначенням «екстремізму», припинити репресії проти Навального та його прихильників а також поважати міжнародні зобов‘язання, права людини та основоположні свободи.

У відповідній заяві Європейський Союз також засудив рішення російського суду і назвав його «необґрунтованим» та спрямованим на утиск політичної опозиції. «Вчорашнє рішення Московського суду назвати організації Олексія Навального «екстремістськими групами» є найбільш серйозним кроком, зробленим на тепер, з боку Російського уряду з метою придушення незалежної політичної опозиції», - йдеться в заяві урядів 27 країн-членів ЄС.

Дивіться також: Європейський парламент остаточно погодив запровадження цифрових вакцинних паспортів для громадян ЄС. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Європейський парламент остаточно погодив запровадження цифрових вакцинних паспортів для громадян ЄС. Відео