Блінкен припустив, що режим Путіна боїться Навального і висловив занепокоєння через безпеку російського опозиціонера

Ентоні Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив глибоке занепокоєння ставленням до російського опозиціонера Олексія Навального і закликав Кремль дослухатись до голосів росіян.

Мене вражає наскільки, як видається, російський уряд непокоїться і, можливо, боїться однієї людини  - пана Навального
Ентоні Блінкен

«Нас глибоко непокоїть безпека Навального. І, загалом, його голос - це голос багатьох, багатьох росіян і їх потрібно почути, а не затикати їм рота», - заявив Блінкен під час брифінгу для преси в понеділок, коментуючи події в Росії.

«Мене вражає наскільки, як видається, російський уряд непокоїться і, можливо, боїться однієї людини - пана Навального», - відзначив очільник американського дипвідомства.

Олексія Навального заарештували в Росії неділю, після того, як він повернувся на територію РФ з Німеччини, де він впродовж п‘яти місяців відновлювався від отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новічок». У більш ніж 30 великих містах Росії відбулись масштабні акції на підтримку російського опозиціонера, тисячі учасників протестів заарештовано.

Відповідаючи на питання щодо можливих дій США у відповідь на порушення прав людини в Росії, Блінкен зауважив, що адміністрація зараз вивчає ті дії Росії, які становлять занепокоєння, включаючи «поводження з Навальним, зокрема використання хімічної зброї у спробі його вбивства. Ми терміново вивчаємо повідомлення щодо SolarWinds та значення цього. Ми вивчаємо повідомлення про винагороди за американських солдат в Афганістані і, звичайно, розглядаємо питання втручання до виборів».

Брифінг Блінкена відбувся на наступний день після розмови президента США Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним.

"Президент Джозеф Байден сьогодні поспілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним. - повідомили у вівторок у Білому домі. - Вони обговорили готовність обох країн продовжити дію СНО-3 на п'ять років, домовившись про те, щоб їхні команди терміново працювали, щоб завершити продовження до 5-го лютого. Вони також домовились вивчити проведення дискусій щодо стратегічної стабільності по низці питань, які стосуються контролю над озброєннями та нових питань безпеки. Президент Байден підтвердив рішучу підтримку суверенітету України Сполученими Штатами Америки. Він також підняв інші питання, що викликають занепокоєння, включно з хакерським зламом SolarWinds, повідомленнями про те, що Росія встановила винагороду за вбивство солдатів США в Афганістані, втручання у вибори в США 2020 року та отруєння Олексія Навального. Президент Байден чітко заявив, що Сполучені Штати будуть твердо захищати свої національні інтереси у відповідь на дії Росії, які завдають шкоди нам або нашим союзникам. Президенти домовились підтримувати прозоре та послідовне спілкування в майбутньому", - відзначається у повідомленні.

Дивіться також: Блінкен: Америка завдяки дипломатії має повернути собі лідерські ролі у світі. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Блінкен: Америка завдяки дипломатії має повернути собі лідерські ролі у світі. Відео