Путін пообіцяв Лукашенку кредит на 500 млн дол

Тимчасом у Варшаві сотні людей зібрались на підтримку білоруської опозиції.

Президент Росії Володимир Путін оголосив, що надасть Білорусі кредит обсягом 500 млн дол до червня, щоб підтримати Мінськ у разі санкцій Заходу, пише FT. Таку домовленість було озвучено після двох днів зустрічі Путіна та білоруського президента Олександра Лукашенка в Сочі.

Кредит обсягом 1,5 млрд дол від Росії до Білорусі було узгоджено минулого року. Перші 500 млн дол Білорусь отримала в грудні.

Речник Кремля Дмитро Пєсков також заявив, що розгляне можливість збільшити транспортне сполучення з Білоруссю, щоб дати можливість білорусам відпочивати в Росії.

Заяви про підтримку Білорусі з боку Росії надходять в той час, як Європейський Союз, Сполучені Штати та інші країни виступили з різким осудом дій білоруської влади, яка змусила сісти літак Ryanair, що пролітав у її повітряному просторі 23 травня. Після посадки літака, білоруська влада заарештувала блогера та активіста Романа Протасевича.

Президент США Джо Байден назвав це "ганебним нападом як на політичне іншодумство, так і на свободу преси". З осудом дій Білорусі виступили і країни «Великої сімки», а керівники країн Європейського Союзу на зустрічі 24 травня узгодили запровадження додаткових санкцій щодо Білорусі, США також заявили про розробку нових санкцій.

Дивіться також: США розробляють нові санкції проти Білорусі

Росія ж підтримала Білорусь, ставши на захист заяв білоруського керівництва про загрозу бомби в літаку. Цю причину посадки США та ЄС називають надуманою.

Тимчасом у Варшаві пройшли велелюдні протести. Сотні людей зібрались на підтримку білоруської опозиції. Батьки Протасевича, які мешкають у Польщі, приєднались до протестів.

«Я закликаю всі країни ЄС та США, будь ласка, допоможіть звільнити Романа та Софію а також решту ув‘язнених», - сказала мати активіста Надія Протасевич.

Дивіться також: Якою може бути реакція Заходу на дії Лукашенка? Як збирається діяти далі опозиція Білорусі? Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Якою може бути реакція Заходу на дії Лукашенка? Як збирається діяти далі опозиція Білорусі? Відео