"Майдан" у Гонконгу атакують люди в масках

Ситуація в Гонконгу залишається напруженою. Сотні людей, деякі з них – у масках, зіткнулися з демонстрантами, які протягом тижнів протестували проти обмеження демократичних свобод на цій китайській території. У понеділок розлючені водії таксі та вантажівок спробували розірвати встановлену мітингувальниками облогу адміністративного центру Гонконгу, яка знерухомила місто.

Ще на світанку поліція почала розбирати металеві барикади, які спорудили 15 днів тому в середмісті Гонконгу протестувальники, щоб перекрити дороги у фінансовому центрі міста.

За кілька годин близько 200 осіб, 20 з яких були озброєні ножами та в масках, під’їхали до протестувальників краном і спробували прорватися крізь загородження. Повідомлень про потерпілих не було. Водії вантажівок погрозили, що домагатимуться судового рішення про усунення барикад найближичими днями.

Один з протестувальників, який назвався Річардом Чангом і сказав, що йому 66 років, сказав, що борці за демократію руйнують місто.

"Тітушки" взялись за мітингувальників у Гонконгу. ФОТО

«Я тут тому, що не задоволений. Вони кажуть, що вони тут задля нас. Вони впливають на наше життя, впливають на багатьох людей, – сказав Чанг. – Вони хочуть повернутися до роботи. Я думаю, демократія не повинна бути такою. Не треба шкодити іншим».

Люн Квок-хунг з Ліги соціальних демократів заявив, що озброєні ножами особи, які напали на протестувальників, захищали інтереси Пекіна за гроші та порівняв їхні дії з силами, що підтримували Чаушеску під час революції в Румунії.

«Пекін хоче використати тріади та мобілізувати натовп, – сказав Люн. – Вони хочуть повторити те, що сталося в Румунії 1990 року. Тоді комуністичний режим послав шахтарів до столиці, щоб вони придушили студентський рух. Я думаю, це хочуть повторити».

З настанням ночі ситуація заспокоїлася. Поліція відійшла з вулиць, і студенти відновлюють барикади в тих місцях, з яких їх відтіснили вдень.

Дивіться також : У Гонконгу "Майдан" та "Антимайдан" змагаються за барикади. ФОТО

У Гонконгу "Майдан" та "Антимайдан" змагаються за барикади. ФОТО