Спеціальні потреби

Туреччина каже, що переговори про зернову угоду тривають


Українське зерно, що надійшло в межах Чорноморської зернової ініціативи, розвантажується у Кенії. 26 листопада 2022. AP Photo/Gideon Maundu
Українське зерно, що надійшло в межах Чорноморської зернової ініціативи, розвантажується у Кенії. 26 листопада 2022. AP Photo/Gideon Maundu

Переговори щодо продовження угоди, яка дозволяє експорт українського зерна Чорним морем, ще тривають, повідомляє Міноборони Туреччини.

При цьому, як повідомляє Reuters, у вівторок речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Росія готова продовжити угоду на 60 днів як "жест доброї волі". Він розкритикував Захід за недостатні зусилля для усунення перешкод для російського експорту сільськогосподарської продукції та добрив і заявив, що контакти щодо угоди триватимуть.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Напередодні Україна заявила, що пропозиція Росії продовжити дію зернової ініціативи на короткий термін суперечить укладеній раніше угоді, яку підписали ООН та Туреччина. За даними ООН, початково Чорноморська зернова угода була укладена 22 липня 2022 і мала термін дії 120 днів. 17 листопада її продовжили ще на 120 днів, тепер термін її дії закінчується цієї суботи, 18 березня 2023 року.

Раніше на зустрічі країн Групи двадцяти в Індії державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Росію продовжити дію Чорноморської угоди. Але як заявила адміністраторка американської урядової агенції USDAID Саманта Пауер, росіяни блокують експорт зерна тим, що сповільнили процес інспекції суден настільки, щоб вивезення зерна стало невигідним для українських фермерів. Також Пауер застерегла, що не варто переоцінювати важливість угоди, адже вона не працює достатньо ефективно.

Україна та Росія є важливими постачальниками продовольства у світі. До повномасштабної війни Україна експортувала приблизно три чверті виробленого зерна. Згідно з даними Європейської комісії, близько 90% цього експорту відправлялося морем із чорноморських портів України. Таким чином, війна та її вплив на експорт зерна мають серйозні наслідки, особливо для глобального Півдня, який значною мірою залежить від них.

Російські державні видання пишуть, що Кремль намагається отримати від західних країн гарантії щодо безперешкодного експорту російського аміаку, хоча домовленість не мала на меті сприяти російському експорту зерна, а Росія продовжує експортувати великі обсяги зерна та іншої сільськогосподарської продукції поза угодою.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG