Спеціальні потреби

ООН, Україна сподіваються - перші кораблі з зерном вийдуть з портів Одеси вже цими днями


Речник ООН Фархан Гак
Речник ООН Фархан Гак

"Ми очікуємо, що перші кораблі зможуть піти протягом наступних декількох днів", - заявив речник ООН Фархан Гак під час брифінгу для преси в понеділок, 25 липня, повідомляє журналістка Голосу Америки Маргарет Бешір.

Гак додав - з часу підписання домовленості щодо експорту українського зерна сторони та ООН перебувають в тісному контакті. Вже завтра представники країн-підписантів та ООН почнуть працювати в Спільному координаційному центрі щодо втілення угоди, який Туреччина створює в Стамбулі.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков, який підписував домовленість від імені України, заявив в понеділок українській пресі, що перші кораблі з зерном можуть відправитись від порту Чорноморська вже цього тижня, а ще два порти Одеси, за оцінками, запрацюють наступного тижня.

Питання безпеки українських чорноморських портів може обговорити Рада Безпеки ООН вже в п'ятницю, заявив Гак. Він додав, що запит на засідання раніше подали США та Албанія, яка головувала в РБ ООН в червні, щоб обговорити напади на цивільну інфраструктуру України, однак тепер на засіданні, ймовірно, будуть обговорюватись удари по порту Одеси, припустив посадовець.

Відповідаючи на прохання прокоментувати заяву російського міністра закордонних справ Лаврова щодо того, що підписані в Стамбулі домовленості не забороняють Росії "продовжувати спеціальну військову операцію", Гак зауважив, що ООН засудило напад на порт Одеси.

Попри удари, в ООН вважають, "що ініціатива може продовжуватись і, ми вважаємо, що кораблі можуть йти", зазначив речник

Він додав: "Ми переконані, що це [напади] не було корисним і ми хочемо, щоб всі сторони, як чітко вказав генеральний секретар в суботу, повною мірою виконували домовленості".

Попри удари, в ООН вважають, "що ініціатива може продовжуватись і, ми вважаємо, що кораблі можуть йти", зазначив речник.

Як повідомляв Голос Америки, в п'ятницю Росія та Україна підписали окремі домовленості з ООН та Туреччиною, які, за очікуваннями, мають розблокувати експорт українського зерна через Чорне море. Однак, вже наступного дня Росія обстріляла порт Одеси і таким чином поставила виконання угоди під сумнів.

ООН, США, ЄС засудили російські обстріли. Росія ж заявила, що удари були спрямовані проти військових об'єктів. Український президент Володимир Зеленський сказав, що російські удари продемонстрували неможливість домовленостей з Путіним. "Це очевидне російське варварство ще більше наближає нас до отримання саме тієї зброї, яка потрібна для нашої перемоги", - заявив Зеленський в суботу.

США сподіваються, що угода щодо експорту українського зерна, підписана в Стамбулі в п'ятницю, "якимось чином спрацює", однак працюють над "планом Б" для експорту. Про це в коментарі CNN заявила адміністраторіка Агентства з міжнародної допомоги США (USAID) Саманта Пауер

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG