Спеціальні потреби

Зброю можна надавати без гучних церемоній і зайвої уваги – екс-посол США Тейлор


Українські військовослужбовці потребують оборонної допомоги, яку можуть надати тільки США, адже саме у власності США перебуває більшість таких активів, заявив колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен під час круглого столу, присвяченому обговоренню «трансатлантичої єдності з питання України».

НАТО не може надавати зброю, пояснив Расмуссен, адже озброєнням володіють окремі країни. Якщо ж США візьмуть на себе провідну роль з цього питання, ряд європейських союзників це підтримує, наголосив він.

Потреби збройних сил України не обмежуються лише зброєю. Українські військові також потребують устаткування для кращого захищеного зв’язку та глушіння сигналів, а також пристрої нічного бачення. Про це військові сказали Расмуссену під час його візиту до району поряд з контактною лінією місяць тому. «Таку оборонну допомогу можна надати достатньо швидко», - переконаний Расмуссен.

Надання зброї може відбуватись без зайвого розголосу, зазначив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор: «Ми можемо надати зброю Україні з гучними церемоніями та навчаннями, а можемо зробити це тихо, без великої уваги громадськості».

Сам той факт, що представники адміністрації США почали говорити про надання оборонної зброї Україні у поєднанні з посиленням санкцій змінило розрахунки Путіна, переконаний Расмуссен.

Виявом цього, на думку Расмуссена, є пропозиція Росії про введення миротворців, яка, хоча і не може бути застосована в запропонованому форматі, може стати базою для більш конструктивного підходу. Миротворча місія має охопити всю територію Донбасу і включати також захист мешканців та інфраструктури в Східній Україні, переконаний промовець.

На важливій ролі миротворців на кордоні Росії та України в спостереженні за поставками з та до ОРДЛО, наголосив колишній посол США в Росії Александр Вершобоу.

«Миротворці на кордоні України та Росії мають не тільки слідкувати за поставками до ОРДЛО, але і виходом 'зелених чоловічків'», – вважає Вершбоу.

Расмуссен назвав три необхідні компоненти політики Заходу з питання України:

  1. Збереження санкцій.
  2. Надання оборонної зброї.
  3. Надання статусу союзника НАТО.

Саме такий підхід Заходу, на думку політика, зробить позицію Путіна більш конструктивною.

Дивіться також: Що відомо про долю українських в’язнів у Росії та Криму - інтерв'ю з Марією Томак

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG