Спеціальні потреби

Чи матиме новий лідер аль-Кайди успіх і авторитет свого попередника?


Айман аль Завагірі
Айман аль Завагірі

Після вбивства Осами бін Ладена, керівництво терористичним угрупованням аль-Кайда перебрав на себе Айман аль Завагірі. Поки що спецслужбам невідоме його місце перебування. Тим часом аналітики сумніваються у тому, що аль Заварігі зможе стати єдиним харизматичним лідером угруповання – подібним до свого попередника.

Айман аль Завагірі відомий своїми підбурливими заявами проти Сполучених Штатів. Його також вважають мозковим центром терористичної організації, який спланував найбільш нищівні напади аль-Кайди. За новими повідомленнями, які з’явилися на сайті, після вбивства Осами бін Ладена, аль-Завагірі взяв на себе відповідальність за угруповання і пообіцяв, що політика аль-Кайди не зміниться. Як і попередній лідер, аль Завагірі покинув життя у достатку задля пропаганди ісламістських ідей.

Асем Абдель Магед, який у 80-их сидів у в’язниці разом із Завагірі, пам’ятає свого співкамерника як освічену, але безкомпромісну особистість:

«Не зважаючи на його ввічливість, він – жорстока людина. Довіру аль Завагірі можна завоювати лише дружнім ставленням. Ви не можете йому протистояти, чи змусити його змінити свою думку.

Втім, зараз структура аль-Кайди дещо змінюється. Її лідерів переслідують міжнародні спецслужби, і замість єдиного центру вона має сильні осередки у різних місцях. Дедалі зростаючу підтримку має Анвар аль-Авлакі – харизматичний лідер аль-Кайди на Аравійському півострові. Однак експерти сумніваються, що аль-Кайді потрібен новий лідер, оскільки, навіть після смерті, Осама бін Ладен залишатиметься центральною постаттю ісламістського угруповання. Окрім того, аль-Кайда зараз не має структури піраміди. Це більше ідея, яка існує у різних місцях, особливо у кібер-просторі, – кажуть експерти.

Інтенсивні конрттерористичні заходи світової спільноти обмежують діяльність аль-Кайди. Відтак, угруповання більше спрямовує свої зусилля на поширення ісламістських ідей та на залучення нових послідовників. Аналітики не впевнені, що за таких умов, аль Завагірі зможе перебрати на себе ключову роль, яка донедавна належала бін Ладену.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG