Спеціальні потреби

Винних у злочинах в Україні притягнуть до відповідальності – заява Державного департаменту


Могила у дворі оселі в Бучі, Україна, квітень 2022 року. Численні свідчення воєнних злочинів виявили в Бучі, після звільнення міста від російських військ
Могила у дворі оселі в Бучі, Україна, квітень 2022 року. Численні свідчення воєнних злочинів виявили в Бучі, після звільнення міста від російських військ

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що російські військові, які вчиняють злочини проти людяності в Україні, будуть покарані. Він запевнив, що Сполучені Штати «домагатимуться справедливості для народу України стільки, скільки буде потрібно».

«Представники російських військ вчиняли вбивства українських чоловіків, жінок і дітей у стилі страт; катування цивільних осіб у місцях позбавлення волі шляхом побиття, ураження електричним струмом та імітаційних страт; зґвалтування; і, разом з іншими російськими посадовцями, депортували до Росії сотні тисяч українських цивільних осіб, у тому числі дітей, яких насильно розлучили зі своїми родинами», – мовиться у заяві Блінкена, яку публікує сайт Державного департаменту США.

У заяві наголошується, що «ці дії не є випадковими чи спонтанними», натомість, на думку американських дипломатів, вони є «частиною широкомасштабної та систематичної атаки Кремля проти цивільного населення України».

Як наголошує Блінкен у своїй заяві, США є «глибоко віддані» притягненню до відповідальності російських військовослужбовців та інших російських посадових осіб за їхні звірства проти народу України.

«Ці злочини не можуть бути безкарними. Усі винні мають понести відповідальність. Як показує сьогоднішня рішучість, Сполучені Штати домагатимуться справедливості для народу України стільки, скільки буде потрібно», – мовиться у заяві керівника Державного департаменту.

Окремо у суботу, 18 лютого, Державний департамент США оприлюднив заяву, в якій повідомив про конкретні кроки, які здійснюють Сполучені Штати та їхні союзники, щоб притягнути винних у воєнних злочинах, спричинених рішенням російського уряду про напад на Україну майже рік тому.

«Хоча жорстока війна за вибором, яку президент Путін веде проти України, спричинила величезні страждання, вона також призвела до безпрецедентних скоординованих міжнародних дій, спрямованих на те, щоб винні у звірствах в Україні були притягнуті до відповідальності через внутрішні судові процеси чи міжнародні механізми та установи», – мовиться у заяві, яку Державний департамент США опублікував на своєму сайті.

За словами заяви, Сполучені Штати надали 30 мільйонів доларів США на підтримку документування та судового переслідування воєнних злочинів та інших звірств з березня 2022 року. Також адміністрація співпрацює з Конгресом, щоб надати додаткові 28 мільйонів доларів на підтримку зусиль органів влади України та міжнародних органів правосуддя для притягнення до відповідальності осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів.

Як наголошується у заяві, «хоча епіцентр страждань, спричинених російським урядом, є в Україні, відгомін цього порушення міжнародного миру та безпеки є глобальним».

Багато країн, зокрема Сполучене Королівство, Німеччина, Литва та Швеція, оголосили про відкриття розслідувань жорстоких злочинів у рамках національного законодавства. Сполучені Штати також внесли зміни до свого законодавства, що дозволяють притягати до відповідальності винних у злочинах в Україні, на території США, мовиться у заяві.

Як повідомляв «Голос Америки», під час виступу Гарріс на Мюнхенській безпековій конференції 18 лютого віце-президентка США Камала Гарріс оголосила, що США офіційно визнали дії Росії в Україні злочинами проти людяності. Вона запевнила, що США докладуть всіх зусиль для того, щоб винні у них були покарані.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG