Спеціальні потреби

Суд повторно викликав Ющенка свідчити проти Тимошенко


Демонстрація у Києві на підтримку Юлії Тимошенко
Демонстрація у Києві на підтримку Юлії Тимошенко

Суд знову залишив Тимошенко за ґратами – і це вже навіть не новина. Сьомою відмовою на сьоме клопотання звільнити екс-прем’єрку суддя Родіон Кіреєв відповів у вівторок. Відпустити маму зі слідчого ізолятора просила донька Юлії Тимошенко Євгенія Карр. Як вона сказала судді, «Життя і свобода моєї мами залежить від вашого рішення».

Кіреєв так само відмовився дати підсудній один день перепочити. Про це Тимошенко просила, скаржачись, що її щодня будять о 5 ранку, привозять до Печерського суду за дві години до початку слухань і відвозять назад у СІЗО пізно увечері.

Суддя постановив – часу на відпочинок не давати. Розгляд «газової» справи поновиться у середу зранку.

У середу 17 серпня в суді очікують на ключового свідка. Про «газові» угоди, підписані екс-прем’єркою, свідчитиме екс-президент України Віктор Ющенко.

Принаймні на його прибутті наполягає суддя: Кіреєв повторно запросив екс-президента прийти і надати свідчення. В разі непослуху Ющенка можуть привести силоміць, та ще й оштрафувати, – роз’яснила журналістам прокурор Лілія Фролова.

Про те, що погроза не голослівна, свідчить рішення суду силоміць доправити в залу іншого свідка – екс-уповноваженого з питань енергетичної безпеки екс-президента Богдана Соколовського. Його міліція підняла з лікарняного ліжка в Хмельницькій області і змусила їхати в Київ. Коментуючи рішення Кіреєва притягти його в примусовому порядку, екс-радник президента поскаржився журналістам, що на початку серпня вже приходив за викликом в суд, але тоді простояв кілька годин у коридорі, незважаючи на погане самопочуття, і так і не був викликаний.

У середу Соколовський, як і Ющенко, свідчитиме в Печерському суді.

А у вівторок суд допитував високопоставленого свідка – міністра енергетики Юрія Бойка. Міністр нині чинного уряду дав свідчення проти Тимошенко. За його словами, екс-прем’єрка підписала вкрай невигідний для України контракт, і зробила це через борг компанії ЄЕСУ, яку колись очолювала, перед Міністерством оборони Росії.

Водночас міністр категорично заперечив свою причетність до приватної компанії РосУкрЕенерго, в чому його звинуватила підсудна.

«Я не маю жодного відношення до співзасновництва РосУкрЕнерго, звинувачення неправдиві», – заявив глава Міненерго.

Коли ж Тимошенко нагадала йому про те, що він брав участь у зборах засновників цієї компанії, що засвідчено документами, Бойко заявив, що ці документи Тимошенко «друкує в себе в офісі на Турівській».

Суддя Кіреєв відмовився долучати до справи будь-які документи, що засвідчують зв’язок Бойка з РУЕ. Так, протокол засідання НАК Нафтогазу України, де йдеться про те, що Бойко уповноважений заснувати РУЕ, Кіреєв не долучив до матеріалів справи, пояснивши, що джерело його походження не встановлене.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG