Спеціальні потреби

Японія та Україна підписали безпекову угоду - Зеленський


Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час японсько-української конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції у Токіо 19 лютого 2024 р. Фото: Kazuhiro Nogi/via AP
Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час японсько-української конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції у Токіо 19 лютого 2024 р. Фото: Kazuhiro Nogi/via AP

Україна та Японія підписали безпекову угоду під час саміту “Групи семи” в Італії.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський і мережі Х і назвав угоду "унікальним документом", що забезпечить фінансову, безпекову, оборонну та гуманітарну допомогу Україні у наступні 10 років.

"Впродовж 2024 року Японія надасть Україні 4,5 млрд дол. та підтримуватиме нашу державу протягом усього 10-річного строку дії угоди. Допомога у сфері безпеки та оборони, співпраця в гуманітарній, технічній і фінансовій сферах, спільна робота заради реалізації пунктів Формули миру, санкцій проти агресора та притягнення його до відповідальності – це також закріплює підписана сьогодні угода", - написав президент України.

Японія за час повномасштабного вторгнення надала Україні близько 1 мільярдів допомоги на гуманітарні потреби та відновлення країни, а також надіслала мобільні блоки живлення для українських морських портів, дрони, обладнання для виявлення мін та автомобілі.

Токіо також пообіцяло надати допомоги у розмірі 4,5 мільярда доларів - як пряму, так і через внески у Світовий банк.

Японія також заборонила імпорт діамантів з Росії. Японія приєдналась до західних санкцій щодо Росії, приєднавшись до США та країни "Групи семи".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG