Спеціальні потреби

Під Табачником захиталося крісло?


Дмитро Табачник
Дмитро Табачник

Янукович пригрозив Табачнику відставкою. Своє незадоволення роботою одіозного міністра президент висловив, виступаючи на засіданні Ради регіонів в Криму.

Говорячи про загрозу політичного радикалізму в країні, глава держави розкритикував гуманітарний блок уряду за бездіяльність. За його словами, гуманітарна політика держави неефективна, а просвітницька робота майже на нулі.

«Гуманітарний блок уряду сьогодні заслуговує дуже низьку оцінку», – заявив Янукович.

Президент пригрозив звільненням усім міністрам блоку: міністрові освіти, науки, молоді та спорту Дмитру Табачнику, голові Держслужби молоді і спорту Равілю Сафіулліну, а також міністрові культури Михайлу Кулиняку.

«Хочу попередити пана Табачника разом із Сафіулліним: якщо ви будете проводити таку політику, яка сьогодні не єднає молодь, а змушує їх виходити на вулиці з різними гаслами, ви закінчите тим, чим закінчили ваші попередники на минулому засіданні уряду. Це дуже швидко закінчиться», – застеріг президент, натякаючи на звільненого 1 червня віце-прем’єра Віктора Тихонова разом із його заступником Юрієм Хівричем, а також звільненого 17 травня міністра охорони здоров’я Іллю Ємця.

А тим часом експерти, коментуючи початок кадрових чисток в уряді, пояснюють це подальшим падінням рейтингу президента і потребою «випустити пару». Щодо нових претендентів на «скорочення», то ними, на думку аналітиків, окрім названих Януковичем міністрів-гуманітарників, можуть стати міністр оборони Михайло Єжель і сам прем’єр-міністр Микола Азаров. Щоправда, відставка останнього – вважають спостерігачі – може бути відкладена до того часу, коли «температура кипіння» в суспільстві досягне найвищої точки.

Що ж до ймовірності відставки власне Табачника, то багато хто з політологів з цього приводу висловлює сумнів. Хоч який одіозний міністр освіти, і хоч як суворо насварив його президент, відставки не буде, – вважає експерт Олександр Палій:

«Що стосується Табачника, то звичайно, для президента було б дуже логічно вже давно його звільнити, і взагалі не призначати. Але, судячи з усього, Табачник був частиною пакету домовленостей з Москвою, і Янукович не був суверенний у цьому призначенні. Адже очевидно, що Табачник, як мало хто інший, підриває легітимність глави держави в очах абсолютної більшості громадян України. Він є дуже непопулярною особою і створює колосальні проблеми в освіті для дітей у різних регіонах. І при цьому ще й збиткується, кажучи, що черги для вступу це добре, а платити за освіту це нормально у нашій злиденній країні. Тобто Табачник створює величезну кількість інформаційних приводів, що працюють проти президента і цієї влади, однак президент йому лише через півтора року наважився пригрозити. Відповідь напрошується сама собою. Вона полягає у тому, що в цьому призначенні президент не був суверенний. І я думаю, що це стосується й багатьох інших призначень у гуманітарній сфері і сфері безпеки. Не Янукович призначав цих людей. І для цих людей в уряді начальником є не Янукович, а президент іншої держави», – сказав Палій Голосу Америки.

Малоймовірною відставку Табачника вважає також директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Янукович відчуває, що з Табачником він спізнився. Річ у тому, що за рік перебування на посаді Табачник використав політичний потенціал цього міністерства. Він зробив собі кар’єру. Він заробив чіткий політичний імідж «православного інтегратора». Він відкрито говорить про інтеграцію України з Росією і відкрито торує найбільш солодкий та легкий для реалізації шлях: антиамериканізм.

Тому звісно, що Янукович відчув певну небезпеку. Він зрозумів, що під крилом його авторитаризму формуються нові політичні сили, яким немає місця ні в якій Партії регіонів. Що міністр використовує міністерство для формування власної політичної бази.

Але Янукович уже запізнився. Табачник уже не перебуває під контролем президента. І президент може йому погрожувати, може топати ніжками, але зняти Табачника він уже не може. Табачник молодець. Він зрозумів, що «регіонали» – це не його середовище, що треба знайти своє власне місце. Він знайшов це місце, і тепер Януковичу доведеться мати справу з Москвою, якщо він захоче зняти Табачника», – сказав експерт Голосу Америки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG