Спеціальні потреби

Янукович сказав у США, що його реформам заважає стара бюрократія


Віктор Янукович
Віктор Янукович

У вівторок 20-го вересня президент України Віктор Янукович, на прохання журналістів «Голосу Америки», прокоментував критику на свою адресу у зв’язку зі справою Тимошенко, а також говорив про ініціативу «Партнерство “Відкритий уряд”», до якої Україна приєдналась.

Коментуючи критику на свою адресу, Янукович заявив, що «критикувати зараз модно, але ті, які зараз критикують, у минулі роки нашої незалежності не раз і не два були при владі».

«Тим не менш, за 20 років країна дуже мало змінилась, а якщо і реформувалась, то це були не системні реформи, а лиш маленькі спалахи реформ. Такий підхід є неефективним. Якщо починати реформи, то це потрібно робити системно і потрібно мати можливість займатися цим достатньо тривалий період часу. Потрібно змінювати законодавство, підходи, а в окремих випадках, потрібно змінювати менталітет», - заявив Янукович.

За словами президента України, для досягнення цієї мети необхідно залучити громадянське суспільство, яке повинне бути максимально інформованим щодо діяльності влади. Він, зокрема, нагадав про ухвалення закону про доступ до публічної інформації.

«Чим більше людей ми будемо залучати до управління державою, тим більше суспільство знатиме про те, чим займається влада, які підходи до вирішення тих чи інших питань вона використовує, тим більше ми будемо залучати здорове суспільство на шлях модернізації цілої країни», – заявив Віктор Янукович.

На думку президента України, саме ці ідеї лежать в основі ініціативи «Партнерство “Відкритий уряд”».

«Ініціатива президенті США та Бразилії знайшла достатньо широку підтримку. Програма «Відкритий уряд», прозорість, доступність, залучення до цих процесів громадянського суспільства, громадських організацій – це наше майбутнє… Ми повинні звикнути до життя у прозорому світі», – сказав Янукович.

Президент України висловив впевненість, що створення такої системи буде сприяти боротьбі із корупцією та надмірною бюрократизацією системи державного управління. За його словами, сьогодні в Україні вже робляться відповідні кроки, але поки що їх недостатньо.

«Ми бачимо сьогодні, як стара бюрократія чинить спротив тому, що ми робимо», – сказав президент України.

За словами голови держави, регуляторна система України «дійшла до абсурду», та пообіцяв, що в найближчий час зникне необхідність «оббивати пороги» та платити хабарі за надання державних послуг.

«Щоб оформити документи для будівництва того чи іншого об’єкту потрібні були роки. Люди витрачали до трьох років, щоб оформити документи та почати щось будувати», – розкритикував дозвільну систему Янукович.

Сьогодні, за словами Януковича, у п’яти обласних центрах України, місті Кривий Ріг та у Дніпропетровській області були створені центри державного документообігу, які працюють за принципами прозорості, де «чиновник не має контакту із замовником», що «дозволяє оминути корупційні схеми» та «значно скоротити» час оформлення документів.

Треба зауважити, що деякі американські правозахисники критикують цю ініціативу за «беззубість»: програма не передбачає жорстких параметрів прозорості, котрі повинні демонструвати країни, які приєднались до ініціативи. За словами члена Ради національної безпеки США Саманти Пауерс, учасники програми повинні будуть звітувати, перш за все, «перед власним народом».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG