Спеціальні потреби

Влада дає доручення про чесні вибори


Влада дає доручення про чесні вибори
Влада дає доручення про чесні вибори

Президент Янукович доручив керівникам областей забезпечити проведення чесних, прозорих і демократичних виборів до місцевих органів влади.

«Я зібрав вас, щоб підняти ваш рівень відповідальності за проведення чесних, прозорих та демократичних виборів. Треба створити всі умови, щоб наші громадяни прийшли на вибори, проголосували без будь-якого адміністративного втручання», – сказав він на зустрічі. Водночас, різкої критики щодо наявної ситуації з проведенням виборів до місцевих органів влади Янукович не висловив, заявивши, що проблеми, які сьогодні існують у регіонах, цілком виправдані, зважаючи на політичну боротьбу, яка триває.

Натомість опозиція та громадські організації вказують на тотальне застосування адміністративного ресурсу в ході виборчої кампанії.

Вже сам факт подібного доручення президента, лідер опозиції Юлія Тимошенко називає порушенням і цинізмом:

«Випадки по країні жахливі є! А те, що сьогодні всі губернатори, всі керівники районів, збирають сьогодні директорів шкіл, редакторів засобів масової інформації, підприємців, всіх працівників бюджетної сфери і говорять: «Або Партія регіонів, або ти бомж». Це «випадки». Де межа цинізму?», – сказала вона в Харкові.

Громадські організації, які проводять моніторинг ситуації в Україні, щодня повідомляють про порушення виборчого законодавства в усіх регіонах. Наприклад, резонансною є ситуація в Каневі, де чинного мера Василя Коломійця відмовляються реєструвати кандидатом на посаду міського голови. Незважаючи на те, що Коломієць вже тричі успішно оскаржував дії комісії у судах різних інстанцій, Канівська міська виборча комісія все одно відмовляється його реєструвати. Судова тяганина продовжується.

Попри демонстрацію кількох сотень людей під ТВК голова Канівської ТВК Наталія Кожушко повідомила, що комісія повторно подала апеляцію на рішення суду і не реєструватиме кандидата.

Андрій Когут, секретар Громадянської асамблеї України, каже, що вибори практично замінили їх імітацією:

«Використання політтехнологій при наперед нерівних правилах гри практично втрачає сенс. Ми бачимо, як адмінресурс перетворюється практично на головну маніпулятивну технологію».

Координатор виборчих програм ГМ ОПОРА Ольга Айвазовська також вказує на цю проблему:

«Сьогодні основний удар ставиться на адміністративний ресурс, який вміло поєднує провокацію та приниження конкурента. Позицію виборця щодо кандидата можна похитнути, якщо останнього буде заплямовано звинуваченням у хабарництві, відкриттям проти нього кримінальної справи. Виборцю важко розібратися, чи мають звинувачення реальне підґрунтя. Кампанія надзвичайно швидкоплинна, тому часу на зважування «за» та «проти» немає».

Як демонструє соціологічне дослідження, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, майже половина українців очікують на серйозні порушення під час виборів цього року. 30% українців припускають, що результати можуть бути перекручені, а 14% – впевнені, що все обов’язково буде підтасоване. Тільки 8,5% населення впевнені, що вибори пройдуть чесно, без фальсифікацій. Значна частина опитаних вважає, що окремі порушення будуть, але вони істотно не вплинуть на загальний результат (37%).

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG