Спеціальні потреби

Сі у Франції не пропонує значних поступок щодо підтримки Росії та торгівлі


Президент Китаю Сі Цзіньпін (ліворуч) і президент Франції Еммануель Макрон на церемонії перед відльотом Сі в аеропорту Тарб-Лурд, південно-західна Франція, 7 травня 2024 року.
Президент Китаю Сі Цзіньпін (ліворуч) і президент Франції Еммануель Макрон на церемонії перед відльотом Сі в аеропорту Тарб-Лурд, південно-західна Франція, 7 травня 2024 року.

Президент Китаю Сі Цзіньпін не пішов на поступки в перемовинах з президентом Франції Еммануелем Макроном, за результатами дводенного візиту до країни. Президенти прагнули налагодити стосунки під час першої за п’ять років поїздки Сі до Європи після того, як відносини були зіпсовані через торговельні суперечки та підтримку Пекіном Росії в її вторгненні в Україну.

Макрон запросив Сі в Піренейські гори, на батьківщину бабусі президента Франції по материнській лінії. Під засніженими вершинами, оповитими туманом, два лідери та їхні дружини подивились традиційну виставу танцюристів перед тим, як пообідати місцевою шинкою, бараниною, сиром і чорничним пирогом.

Французькі посадовці сподівались, що поїздка в гори у вівторок дасть можливість для менш формальних обговорень віч-на-віч, після пишного та урочистого державного прийому Сі в Парижі в понеділок.

Відносини між країнами значно погіршилися після того, як Сі востаннє відвідав регіон у 2019 році, до пандемії коронавірусу. Європа звинувачує Пекін у субсидуванні галузей, які підривають його компанії в таких сферах, як електромобілі, але Макрон сказав своїм китайським гостям, що Європейський Союз не прагне розривати економічні зв’язки.

"Наша спільна мета — продовжувати відносини, — сказав Макрон делегатам у понеділок на франко-китайській діловій раді в Парижі. - Немає логіки у відокремленні від Китаю. Ми прагнемо захистити нашу національну безпеку, так само як ви - вашу. Це бажання взаємної поваги та розуміння, а також бажання продовжувати відкривати торгівлю, але гарантувати, що це справедливо в усі часи, чи то з точки зору тарифів, субсидій, чи доступу до ринків".

Відповідь Китаю

Сі Цзіньпін не пішов на поступки, сказав аналітик Стів Цанг, директор Інституту Китаю Школи східних і африканських досліджень Лондонського університету.

"Сі Цзіньпін не вважає, що Китай має проблему надлишкових потужностей. І він вважає, що європейська позиція щодо китайських електромобілів, наприклад, нерозумна. Але, звісно, він також намагається співпрацювати з французами та потенційно мати провідний китайський автомобіль. виробник відкриває заводи у Франції, як свого роду стимул переконати, що, можливо, в інтересах Франції співпрацювати з Китаєм і вітати китайські електромобілі", — сказав Цан Голосу Америки.

Люди з китайськими прапорами вітають президента Китаю Сі Цзіньпіна в селі Баньєр-де-Бігор поблизу гірськолижного курорту Ла-Монжі, 7 травня 2024.
Люди з китайськими прапорами вітають президента Китаю Сі Цзіньпіна в селі Баньєр-де-Бігор поблизу гірськолижного курорту Ла-Монжі, 7 травня 2024.

За словами Ніколаса Бекеліна, старшого наукового співробітника Китайського центру Пола Цая при Єльській школі права, торгові відносини схиляються на користь Пекіна.

Китай "багато експортує до Європи. Дефіцит торгівлі в Європі величезний і зростає. Політика зменшення ризиків або антисубсидійна політика, яку Європейський Союз хоче запровадити, займе багато часу — і оскільки вона впливає на різні країни Європейського Союзу по-різному, дуже важко дійти згоди", - сказав Беклен.

Російська загроза

Європа стикається з більш гострою загрозою безпеці з боку Росії, оскільки сили Кремля повільно просуваються на сході України. Китай надав Москві дипломатичну та економічну підтримку, незважаючи на заклики Заходу до Пекіна допомогти припинити незаконне вторгнення.

Сі заявив про "безмежне" партнерство, коли президент Росії Володимир Путін відвідав Пекін у лютому 2022 року, за кілька днів до того, як танки Кремля перекотилися через український кордон.

Нещодавній звіт США показав, що Китай постачає життєво важливі компоненти, такі як верстати та мікроелектроніку, які Росія використовує для виробництва зброї. Торік товарообіг між Китаєм і Росією досяг рекордних 240 мільярдів доларів.

Виступаючи в Парижі в понеділок, Сі відкинув європейські звинувачення в тому, що Китай допомагає Росії у війні.

"Китай не є ні творцем кризи, ні стороною, учасником війни. Проте ми не просто спостерігали, як горить вогонь через річку, але відіграємо активну роль у досягненні миру", — сказав Сі журналістам.

Повідомлення від Європи

Твердження Китаю явно неправдиві, і європейські лідери повинні зайняти більш жорстку позицію, сказав аналітик Ігор Мерхайм-Ейр, політичний радник Європейського парламенту та науковий співробітник Університету Кента.

"І канцлер [Німеччини] Олаф Шольц, і Макрон, і Шарль Мішель, президент Європейської ради, і президентка [Європейської комісії] [Урсула] фон дер Ляєн - усі вони здійснили візити до Пекіна і повторили одне: Китай не повинен підтримувати Росію в її агресії проти України. Але за ці два роки я не бачу жодних змін", - каже Мерхайм-Ейр.

"Вони справді не змогли пояснити Сі Цзіньпіну, якою буде ціна підтримки Китаєм загарбницької війни Росії — що, очевидно, так і є. Я маю на увазі, що якби було не так, ми не мали б вже чотирьох китайських компаній в санкційному списку ЄС, а ухиляння від санкцій - значно більші", - каже він.

Втрати для Китаю

Європа повинна чітко пояснити втрати, сказав аналітик Цанг, оскільки "політика Китаю завжди полягала в проголошенні нейтралітету, підтримці Путіна та відмові платити за це".

За його словами, санкції проти китайських компаній, які постачають зброю Росії, були б ефективними. "Для Сі Цзіньпіна важливо залишатись при владі, а це означає, що він повинен утримувати китайську економіку. Підтримка Путіна є бажаною річчю, але принципово збереження при владі переважає бажану мету підриву глобальної політики США. першість і лідерство", - Цанг сказав.

"Спільний інтерес"

Фон дер Ляєн у понеділок закликала Пекін допомогти припинити війну. "Ми згодні з тим, що Європа та Китай мають спільний інтерес у мирі та безпеці. Ми розраховуємо на те, що Китай використає весь свій вплив на Росію, щоб припинити загарбницьку війну Росії проти України", - сказала вона у відеозверненні.

Але європейські лідери повинні бути більш реалістичними щодо амбіцій Пекіна, стверджує аналітик Мергейм-Ейр.

"Я дивлюся на свою карту світу і намагаюся побачити, де саме лежить цей спільний інтерес. Тому що куди б я не дивився, від Африки до Південнокитайського моря до України, Китай відіграє деструктивну роль, а я не бачу спільних сфер інтересів у цих питаннях".

Після візиту до Франції Сі Цзіньпін у вівторок відправився до Сербії, ключового балканського партнера в інвестиційній програмі Пекіна "Один пояс, один шлях". У середу Сі має відвідати Угорщину, свого найближчого європейського союзника та давню колючку в оці єдності ЄС щодо політики Росії та Китаю.

Мовна служба Мандарин Голосу Америки долучилася до роботи над статтею.

XS
SM
MD
LG