Спеціальні потреби

Якою є справжня причина візиту сенатора Маккейна в Україну – Деймон Вілсон


Навіщо американські сенатори Маккейн, Грем та Клобучар їздили в Україну. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Навіщо американські сенатори Маккейн, Грем та Клобучар їздили в Україну. Відео

Віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон вважає, що справжня аудиторія візиту сенаторів в Україну, Балтію та Грузію, – у Вашингтоні та в Москві.

Візит сенаторів до Балтійських країн, України та Грузії мав запевнити союзників та партнерів у підтримці США. Але це не єдина і навіть не головна мета візиту, вважає виконавчий віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон:

Американський Конгрес продовжує підтримувати наших союзників
Виконавчий віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон

«Реальна аудиторія – у Вашингтоні і в Москві. Москва мала почути: незалежно від того, що каже наша перехідна команда і навіть новообраний президент, американський Конгрес продовжує підтримувати наших союзників. Він занепокоєний діями Росії і планує зіграти свою роль і використати повноваження, щоб зберегти сильну позицію США проти путінського авантюризму. Зокрема, Сенат підтримує такі речі, як санкції. І в той же час це послання Вашингтону: Сенат має потужну позицію щодо Росії. І вони змусять адміністрацію до себе прислухатися і будуть діяти, відповідно до цих поглядів».

Якщо адміністрація Дональда Трампа почне політику перезавантаження відносин з Росією, він стане четвертим американським президентом, який таким чином розпочинає свій термін у Білому домі. І цей підхід, говорить Вілсон, експлуатують росіяни:

«Росіяни завжди використовують перехідний період, щоб спробувати консолідувати свої здобутки на місці і почати з новим президентом відносини з чистого листа. Вони говорять, мовляв: що було в минулому – нехай залишиться в минулому. Давайте зараз побудуємо щось нове».

В Кремлі сподіваються збудувати відносини з Трампом, як свого часу збудували відносини з Берлусконі.
Російський опозиціонер Ілля Яшин

​Російський опозиціонер Ілля Яшин вважає, що росіяни роблять ставку персонально на Трампа та його найближче оточення:

«Путін у принципі вміє вибудовувати відносини з такими великими бізнесменами, які очолюють держави. Можна згадати Берлусконі, наприклад. І в Кремлі сподіваються збудувати відносини з Трампом, як свого часу збудували відносини з Берлусконі».

Але в той же час, говорить Деймон Вілсон, у США і, в першу чергу, на Капітолійському пагорбі, зростає розуміння російської стратегії та небезпеки:

«Існує набагато краще розуміння використання Росією дезінформації, інформаційної війни, гібридної війни, набагато краще розуміння її бажання використовувати силу, як ми бачили в Грузії і в Україні. У Вашингтоні і особливо на Капітолійському пагорбі існує консенсус, що Росія зробила певні обурливі речі, і США мають на них відповісти».

«Все-таки громадська думка в Сполучених Штатах, інститути, які діють в США, очевидно є стримуючим фактором для Трампа. І йому доведеться з цим рахуватися, доведеться миритися з тим, що політичний клас в США налаштований по відношенню до Путіна вкрай негативно і бачить у тій політиці, яку проводить Путін, серйозні загрози», – говорить Ілля Яшин.

І поки адміністрація Трампа формулює свою стратегію відносно Росії, Сенат, тим часом, пояснює Вілсон, закладає рамкові умови цієї політики:

«Що роблять ці сенатори – вони говорять: ми все чітко розуміємо, ми маємо стратегію і ми будемо використовувати наші повноваження як законодавчої гілки влади, щоб допомогти сформулювати політику, яка дійсно розглядає Росію як противника, яким вона є для американських інтересів».

У той же час і політика адміністрації Трампа може бути не настільки проросійською, як зараз припускають деякі оглядачі, каже Вілсон. У Кремлі можуть ще пошкодувати, що так раділи його перемозі.

«Новообраний президент хоче драматичним чином збільшити і посилити американські збройні сили, щоб захистити американські інтереси за кордоном. І існують дуже серйозні питання щодо того, що це означає, і як це буде виглядати в реальності», – говорить віце-президент Атлантичної ради.

Як сказав сенатор Ґрем, можливо, настав час переходити у наступ, а не лише відповідати на те, що зробила Росія, санкціями.
Виконавчий віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон

Вілсон припускає, що санкції залишатимуться важливою частиною американської стратегії, і Конгрес наполягатиме, щоб вони залишалися до тих пір, поки Росія не виконає умови цих санкцій.

«Як сказав сенатор Ґрем, можливо, настав час переходити у наступ, а не лише відповідати на те, що зробила Росія, санкціями. Можливо, непередбачуваність Трампа може стати перевагою, аби в Москві замислилися, що далі зроблять Сполучені Штати. Сполучені Штати мають багато способів відповісти. Ми теж можемо спричинити проблеми в регіоні для російських інтересів», – каже він.

Дивіться також: Американські сенатори – про нові санкції проти Росії, формування нового уряду в США та діяльність українського уряду

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG