Спеціальні потреби

Пожежі у Техасі припинились, але загроза повторних спалахів залишається


Пожежі у Техасі припинились, але загроза повторних спалахів залишається
Пожежі у Техасі припинились, але загроза повторних спалахів залишається

Пожежникам у Техасі вдалося зупинити поширення лісових пожеж у штаті та загасити більшість з них, але ситуація все одно залишається небезпечною. Спека, що стояла все літо, загрожує новими пожежами. На цей день в штаті вже було знищено сотні домів та випалено майже півтора мільйона гектарів землі. Більшість пожеж палали у лісовій зоні на сході та в центрі Техасу.

Хоча небо над Техасом цього дня накрито великою хмарою, дощу вона не спричинила. Це дим від пожежі у місцевості на північ від міста Г’юстон, яка загрожує місцевим фермам та домам.

Пожежники за допомогою гелікоптерів гасять пожежу з повітря, тоді як поліцейські евакуюють населення. Більшість місцевих мешканців повернеться до своїх домівок через день чи два. Деяким не пощастить і на місці своїх будинків вони знайдуть згарище.

Дерева, деяким з яких понад 100 років, стали однією з найбільших жертв лісових пожеж. Ще до вогню, вони почали помирати від посухи.

«Як правило, коли ми маємо дощі навесні, сухе літо, а потім дощі восени, то дерева відновлюються. Але через посуху, яка стоїть цього року, дерева демонструють ознаки стресу – вони не можуть пристосуватися до зміни клімату», – каже представник лісової служби Техасу Джон Ворнер.

Ознаками стресу, розповідає лісник Джон Волнер, є пожовтіння листя та хвої набагато раніше, ніж звичайно, та руйнування кори дерев. Ворнер каже, що більшість старих дерев доводиться вирубати аби запобігти поширенню пожеж. Їхню здатність протистояти посухам підірвала і розбудова житла.

«Процес будівництва поряд з лісом, змінює навколишнє середовище. Для прикладу, прориті канави змінюють потік води. Люди хочуть жити у лісовій зоні, але вони мусять брати до уваги усю картину», – каже Ворнер.

У Техасі сподіваються, що наступного року дощ повернеться, і врятує те, що залишилося від лісів штату.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG