Спеціальні потреби

Американці пікетують Волл-стріт і вимагають соціальної справедливості


Протести проти жадібності великих корпорацій та несправедливого розподілення багатства тривають у США уже третій тиждень. Люди, які виходять на вулиці Нью-Йорка під гаслами «Захопимо Волл-стріт», не приховують свого роздратування. Часом ситуація виходить за рамки мирних демонстрацій. Протягом вихідних нью-йоркська поліція заарештувала понад 700 осіб коли ті намагалися перейти через Бруклінський міст. Чимало із затриманих звинуватили поліцію у свідомому виманюванні людей з тротуарів на дорогу, для того, щоб потім звинуватити їх у порушенні правопорядку. Заперечуючи звинувачення, поліція оприлюднила відео, де видно, що демонстранти проігнорували попередження поліцейських.

Протести у Нью-Йорку почалися з наметового містечка в одному з парків, яке розбили місцеві студенти. Вже за кілька днів студентів підтримали відомі особистості, як Майкл Мур та Сюзан Серендон. Зараз рух «Захопимо Волл-стріт» переріс у акцію національного масштабу. Стихійні демонстрації прокотилися у штаті Північна Кароліна, де серед інших звучали вимоги соціальної та економічної справедливості, а також заклики підвищити податки для найбагатшої частини населення США та заможних корпорацій. Студентка Джослі Брентон пояснює, чому вона приєдналася до протестів:

«Я думаю, що частиною проблеми є те, що маленький відсоток людей у цій країні володіє абсолютною більшістю її багатства. Вони тримають у руках усю владу і приймають рішення, які впливають на життя усіх нас».

У Лос-Анджелесі місцеві мешканці підтримали студентів у Нью-Йорку і організували власну акцію у фінансовому районі міста під гаслами «Захопимо Ел-Ей». Учасники критикували політиків, за підтримку великих банків за допомогою мільярдів з державного бюджету, у той час як пересічні американці залишені зі своїми проблемами напризволяще. Деякі учасники протестів порівнюють виступи проти економічної несправедливості у США з популярними рухами проти диктаторів на Близькому Сході:

«Ми бачили як стихійні рухи зроджувалися у Єгипті, Тунісі по всьому світі та у Європі. Ті ж самі умови, які вивели людей на вулиці там, непокоять людей у США. Безробіття, відсутність допомоги, нестача житла. Ці речі ми вважаємо базовими потребами людини і зараз вони вивітрилися з нашого життя».

Експерти кажуть, що рух проти корпоративної жадібності, що вибухнув у США, не централізований і навіть не має чітко сформульованих вимог чи спільних гасел. На протести людей спонукає загальне незадоволення економічною ситуацією в країні, та стрімке поглибленнями прірви між найбагатшими та рештою населення країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG