Спеціальні потреби

Росія, ймовірно, провела невдале випробування міжконтинентальної ракети - CNN


Архівне фото: випробування міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат" в Архангельському регіоні, квітень 2022 року
Архівне фото: випробування міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат" в Архангельському регіоні, квітень 2022 року

В понеділок, коли президент США Джо Байден перебував із неоголошеним візитом в Україні, Росія, ймовірно, провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети, яке завершилось невдало. Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від двох посадовців США.

Росія повідомила про випробування США з метою деконфліктування, заявив один із посадовців виданню. Комунікація через лінію зв'язку з деконфліктування покликана запобігти випадковій ескалації. Так, раніше повідомляли в США цю лінію використали США за декілька годин до візиту Байдена до України, щоб повідомити Росію про візит.

Ракета "Сармат", яку також називають "Сатана 2", здатна нести ядерні боєголовки.

Випробування відбулись напередодні промови російського президента Путіна на засіданні Федеральних зборів. Під час промови Путін заявив, що Росія виходить із домовленості про контроль над ядерною зброєю START, однак не згадав про випробування ракети.

Все ж Путін пригрозив ядерними випробуваннями, вказуючи, що США, буцімто, хочуть провести такі випробування.

"В такій ситуації, міністерство оборони Росії та "Росатом" повинні забезпечити готовність до випробувань російської ядерної зброї. Ми, звичайно, першими цього робити не будемо. Однак, якщо США проведуть випробування, то і ми проведемо. Ні у кого не має бути небезпечних ілюзій що глобальний стратегічний паритет може бути зруйновано".

Державний секретар США назвав "прикрим і безвідповідальним" оголошення Росії про призупинення участі у договорі про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь New START. Про це державний секретар США Ентоні Блінкен журналістам під час візиту до Афін.

"Ми будемо уважно спостерігати за тим, що насправді робить Росія. Ми, звичайно, переконаємося, що в будь-якому випадку наша позиція буде належною для безпеки нашої країни та наших союзників", - пояснив головний американський дипломат.

Країни G7 засуджують "безвідповідальну ядерну риторику Росії" й запевняють, що це "не буде відволікати чи відмовляти" союзників від підтримки України "стільки, скільки потрібно".

Про це йдеться у спільній заяві країн "Групи семи", куди входять США, ЄС, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Велика Британія. Там підкреслено, що держави єдині у найрішучішому засудженні загарбницької війни Росії проти України.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG