Спеціальні потреби

Виборці у Словаччині та інших країнах Європи голосують на виборах до Європарламенту на тлі нападів на політиків


На передвиборчому білборді словацької соціал-демократичної та лівої націоналістичної партії Глас написано «Словаччина поранена, врятуймо її разом». Нещодавній замах на прем'єр-популіста Словаччини Роберта Фіцо сколихнув країну і ЄС. Фото з дня виборів 8-го червня 2024 року. (AFP)
На передвиборчому білборді словацької соціал-демократичної та лівої націоналістичної партії Глас написано «Словаччина поранена, врятуймо її разом». Нещодавній замах на прем'єр-популіста Словаччини Роберта Фіцо сколихнув країну і ЄС. Фото з дня виборів 8-го червня 2024 року. (AFP)

Виборці в Словаччині, Італії та інших країнах Європейського Союзу голосували в суботу, на третій день виборів до Європейського парламенту у блоці, що нараховує 27 членів.

Вибори відбуваються на тлі сплеску насильства проти політиків та очікувань, що популістські та ультраправі партії можуть збільшити свою частку серед депутатів, загальна кількість яких складає 720 членів.

У Словаччині вибори були затьмарені замахом на життя прем’єр-міністра-популіста Роберта Фіцо 15-го травня, що сколихнуло 5,4-мільйонну країну та мало відлуння по всій Європі. Аналітики кажуть, що напад може підвищити шанси лівої партії прем'єра Smer, або Напрямок, старшого партнера в урядовій коаліції, виграти вибори.

А в Данії прем'єр-міністерка Метте Фредріксен скасувала свій останній день передвиборчої кампанії по всій країні після того, як у п’ятницю в Копенгагені на неї напали.

Напад, що призвів до поранення хребта, був останнім із серії інцидентів, які сталися за останні тижні, коли стався замах на Фіцо.

Фіцо, який обійняв посаду восени минулого року після проведення кампанії на проросійській та антиамериканській платформі, одужував від численних поранень після поранення в живіт, коли він вітав прихильників під час зустрічі з виборцями.

Після лікування Фіцо звернувся до нації у середу у попередньо записаному відео, що стало його першою публічною заявою після нападу, всього за кілька годин до початку передвиборчого періоду тиші.

Хоча Фіцо не говорив безпосередньо про голосування, він критикував Європейський Союз, припускаючи, що став жертвою через свої погляди, які різко відрізняються від загальноєвропейських.

Фіцо рішуче виступає проти підтримки України в її захисті від повномасштабного вторгнення Росії. Він припинив військову допомогу Словаччини Україні після того, як його коаліційний уряд склав присягу 25-го жовтня. Він також виступає проти санкцій ЄС щодо Росії та хоче заблокувати Україні вступ до НАТО.

Фіцо стверджував, що головні ЗМІ, неурядові організації та ліберальна опозиція також винні в спробі вбивства, і це твердження повторили політики в його правлячій коаліції.

Соня Cомолані, професорка політології Університету Коменського в Братиславі, сказала, що час повідомлення Фіцо не був випадковим.

«Це лише підтверджує, що правляча коаліція використала [замах] на вбивство доцільно і, очевидно, ефективно», — сказала вона. В результаті «можна очікувати мобілізацію прихильників партії Smer [на виборах]».

Вся кампанія в ЄС розглядається у світлі того, що центристські і ліві сили прагнуть стримати хвилю крайніх правих у неділю, а також у боротьбі між тими, хто прагне тіснішої єдності ЄС із більшими повноваженнями, проти таких, як Фіцо, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні, які прагнуть повернути більше повноважень в національні столиці.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка сподівається використати недільні результати як стартовий майданчик для другого терміну на чолі ЄС, особливо наголошувала на повазі до верховенства права як квінтесенції вимоги для тих, хто прагне влади.

Очікується, що Мелоні здобуде значну перемогу в Італії, відображаючи зростання її ультраправої партії Брати Італії, головним чином за рахунок її партнерів по коаліції, популістської, антимігрантської Ліги та правоцентристської Forza Italia.

Хоча очікується, що голосування не вплине на баланс в урядовій коаліції, результат може розширити вплив Мелоні в ЄС.

Виборці в Латвії, Мальті та Чехії також голосували в суботу.

Остаточні результати не будуть оприлюднені до вечора неділі, коли проголосують усі країни. Основний день голосування – неділя, коли громадяни 20 європейських країн, включаючи Німеччину, Францію та Польщу, віддають свої голоси за своїх кандидатів у Європейському парламенті.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG