Спеціальні потреби

Президентські вибори в США: Внутрішньопартійні перегони в Джорджії та Каліфорнії привертають найбільше уваги


Архівний колаж - Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, ліворуч, 9 березня 2024 року, і президент Джо Байден, праворуч, 27 січня 2024 року.
Архівний колаж - Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, ліворуч, 9 березня 2024 року, і президент Джо Байден, праворуч, 27 січня 2024 року.

Президент США Джо Байден і колишній президент Дональд Трамп продовжують боротись за номінації від своїх партій на вибори президента в 2024 році.

Чинний президент, який представляє Демократичну партію і його конкурент від Республіканської партії легко перемогли на виборах у своїх партіях у південно-східному штаті Кентуккі та північно-західному штаті Орегон лише за кілька тижнів до перших із двох запланованих дебатів.

Перегони між Байденом і Трампом стануть реваншем виборів 2020 року, про які Трамп неправдиво стверджував, що виборами маніпулювали, щоб не дати йому перемогти Байдена.

У західному штаті Каліфорнія член Асамблеї від Республіканської партії Вінс Фонг переміг на позачергових виборах до Конгресу, зайнявши місце колишнього спікера Палати представників Кевіна Маккарті, який пішов у відставку в грудні після 16 років перебування в Конгресі.

Маккарті пішов у відставку, в результаті успішної кампанії республіканців-консерваторів, які хотіли усунути його з посади лише після дев’яти місяців спікерства.

Фонг, який колись працював у штабі Маккарті, переміг Майка Будро, місцевого шерифа, на позачергових виборах у вівторок і буде конгресменом решту терміну Маккарті.

Двоє чоловіків вийшли до другого туру голосування після того, як отримали найбільше голосів на позачергових виборах 19 березня. Фонг і Будро знову зустрінуться один з одним на загальних виборах у листопаді у боротьбі за повний дворічний термін.

У південно-східному штаті Джорджія Фані Вілліс виграла внутрішньопартійні вибори від Демократичної партії на переобрання на посаду окружного прокурора або головного прокурора округу Фултон, який включає столицю штату Атланту.

Вілліс переслідує Трампа та ще 18 осіб за звинуваченнями у втручанні у вибори 2020 року, включаючи участь у так званій схемі "фальшивих виборців" і особистий телефонний дзвінок Трампа представникам штату з виборів у січні 2021 року з проханням "знайти" йому 11 780 голосів, що на один голос більше ніж у Байдена, тож Трамп міг оголосити про перемогу в штаті.

На початку цього року Вілліс була в центрі суперечки після того, як стало відомо, що у неї були романтичні стосунки зі спеціальним прокурором, якого вона призначила.

Спроба групи обвинувачених відсторонити Вілліс від розгляду справи закінчилася тим, що суддя дозволив їй залишитися, але тільки якщо Натан Вейд, спеціальний прокурор, піде у відставку.

Але апеляційний суд штату погодився розглянути апеляцію на постанову судді від Трампа та кількох його співвідповідачів.

Суперником Вілліса від Республіканської партії стане адвокат Кортні Крамер, яка працювала в Білому домі Трампа та брала участь у кампанії з переобрання Трампа у 2020 році.

Вілліс вважається фаворитом на перевиборах в окрузі, який повністю контролюється демократами. Скотт Макафі, суддя, який розглядав справу колишнього президента, виграв позапартійні вибори, щоб залишитися на своєму місці у Верховному суді округу Фултон.

В статті використано матеріали Associated Press.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG