Спеціальні потреби

Тема 8 березня цього року: Баланс - на краще


Марш протесту на честь Міжнародного жіночого дня, Філіппіни, 8 березня, 2019 року
Марш протесту на честь Міжнародного жіночого дня, Філіппіни, 8 березня, 2019 року

Акції протесту, вуличні марші, художні виставки, майстер-класи – сьогодні, 8-го березня, жінки намагаються привернути увагу до проблем рівноправ'я.

Міжнародний жіночий день відзначають в Іспанії, 8 березня, 2019 року
Міжнародний жіночий день відзначають в Іспанії, 8 березня, 2019 року

"Баланс - на краще" - заявлена тема цьогорічного Міжнародного жіночого дня. Інтернет сайт організаторів Міжнародного жіночого дня закликає домагатись зменшення розриву в рівні платні жінок та чоловіків, добиватись рівності в прийнятті рішень, неурядовій діяльності, бізнесі, та в інших сферах життя.

"Баланс - це не жіноча проблема, це бізнес-проблема. Рух за гендерний баланс у прийнятті рішень, гендерно збалансований уряд, гендерно збалансоване висвітлення у ЗМІ, гендерний баланс працівників, більший гендерний баланс багатства, гендерний баланс висвітлення спортивних подій... Гендерний баланс є надзвичайно важливим для розвитку економіки та спільноти", - зауважують організатори.

Хода з нагоди Міжнародного жіночого дня в столиці Киргизстану. Мільйони відзначають цей день по всьому світові
Хода з нагоди Міжнародного жіночого дня в столиці Киргизстану. Мільйони відзначають цей день по всьому світові

"Час подумати над прогресом, якого досягли жінки і закликати до вирішення проблем, які залишились в роботі задля рівності", - говорить Рейчел Вогельстейн, член правління американського Національного музею історії питань жіноцтва.

Акція присвячена Міжнародному жіночому дню відбулась під будівлею Європарламенту в Бельгії
Акція присвячена Міжнародному жіночому дню відбулась під будівлею Європарламенту в Бельгії

Справді, цей рік став визначним для жіноцтва в світі, зазначають в американській пресі.

Рекордна кількість – 36 жінок здобули місця в Палаті представників США на проміжних виборах в листопаді. Ірландія скасувала найсуворішу в світі заборону на аборти. Вперше президентом Ефіопії стала жінка. Жінки в Саудівській Аравії не лише отримали право відвідувати матчі з футболу, але і водити автомобілі. Такі здобутки перераховує The New York Times.

Видання, однак, зазначає, що до рівності все ще далеко і наводить приклад, що в Сенаті США менше жінок-членів Республіканської партії, ніж чоловіків на ім'я Джон.

У світі є лише шість країн, де жінки та чоловіки мають рівні права. Це засвідчив нещодавній звіт Світового банку. Бельгія, Данія, Франція, Литва, Люксембург та Швеція – єдині, де існує рівноправ'я, йдеться у звіті "Жінки, бізнес та право 2019".

Як відзначати цей день – вирішувати лише вам. На сайті організаторів зареєстровані різноманітні події, що відбуваються в різних країнах.

Наприклад, в парку Нью-Йорка будуть роздавати квіти з записками, що надихають. В Лос-Анджелесі відбудеться хода жінок, яка приверне увагу до проблем жінок, дітей та мігрантів у воєнних зонах. На сайті також є можливість зареєструвати подію, присвячену цьому дню в своїй країні.

Якщо Ви не маєте бажання відзначати цей день участю в події, або її організацією, сайт закликає долучитись до акції в соціальних мережах і розмістити своє фото з жестом рук, що символізує баланс, використовуючи хештег #BalanceforBetter.

Дивіться також: ​Які меседжі привіз у Київ Девід Гейл і з ким зустрічався

Які меседжі привіз у Київ Девід Гейл і з ким зустрічався. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG