Спеціальні потреби

ВООЗ очікує новий потік біженців з України та 2-3 млн внутрішніх переселенців 


Ольга Шевченко та її 6-місячний син Євген у бомбосховищі на Харківщині. 12 жовтня 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy
Ольга Шевченко та її 6-місячний син Євген у бомбосховищі на Харківщині. 12 жовтня 2022. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ВООЗ зафіксувала принаймні 620 атак на українські медичні установи. Про це заявив директор Європейського відділення ВООЗ Ганс Клюге. За його словами, зараз організація підтримує 150 медичних установ в Україні.

Клюге попередив, що зима ускладнить виживання українців, які перебувають у зоні бойових дій: "Занадто багато людей в Україні живуть нестабільно, переїжджають з місця на місце, живуть у неякісних будівлях або без доступу до опалення".

"Руйнування будинків і відсутність доступу до палива чи електроенергії через пошкоджену інфраструктуру може стати питанням життя чи смерті, якщо люди не зможуть обігріти свої будинки", - сказав посадовець і додав, що за даними українського уряду від початку повномасштабної війни було пошкоджено чи зруйновано 800 тисяч будинків.

Марина Тупата та її новонароджена донька Софія у лікарні Покровська, єдиному медичному центрі на 340 тисяч населення у підконтрольній Україні частині Донецької області. 29 червня 2022. REUTERS/Marko Djurica
Марина Тупата та її новонароджена донька Софія у лікарні Покровська, єдиному медичному центрі на 340 тисяч населення у підконтрольній Україні частині Донецької області. 29 червня 2022. REUTERS/Marko Djurica

Клюге попередив про те, що із наближенням зими з огляду на зруйновану медичну та цивільну інфраструктуру ситуація у галузі охорони здоров'я України може загостритись іще більше.

"Виклики в зимовий період і нещодавня ескалація бойових дій можуть призвести до значного внутрішнього переміщення осіб", - сказав Клюге. Він додав, що за оцінками ВООЗ, два-три мільйона українців змушені будуть переміщуватись всередині країни, а також очікується "черговий потік біженців до сусідніх країн".

"Отже, буде ще більше навантаження на медичні служби як в Україні, так і в країнах, що приймають біженців", - зазначив представник ВООЗ.

Без необхідних умов взимку українці ризикують отримати обмороження, переохолодження, пневмонію, інсульти та інфаркти, підвищується й ризик поширення респіраторних захворювань, таких як коронавірус, сказав Клюге і додав: "Останні економічні аналізи Світового банку свідчать про те, що війна може підштовхнути 60 відсотків населення за межу бідності".

На початку вересня в ООН повідомляли, що кількість українських біженців, зареєстрованих у Європі, перевищила 7 мільйонів осіб. Заступниця генерального секретаря ООН з політичних та миротворчих питань Розмарі Дікарло тоді заявила, що ООН "вкрай стурбована відсутністю доступу до українців, які проживають на територіях, що не підконтрольні уряду України".

Окремо в організації відзначили складну ситуацію із психічним здоров'ям в Україні: "Десять мільйонів людей [...] - під ризиком психічних розладів, включаючи гострий стрес, тривогу, депресію, зловживання психоактивними речовинами та посттравматичний стресовий розлад".

Раніше "Голос Америки" повідомляв, що перша леді України Олена Зеленська заявила про те, що наслідки російської повномасштабної агресії на психічне здоров'я українців можуть тривати роками й десятиліттями.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG