Спеціальні потреби

Волонтери на ЄВРО-2012 – місію можна виконати


В столиці України розпочали підготовку лідерів волонтерської кампанії ЄВРО-2012. Оскільки досвіду безкоштовно допомагати на заходах європейського масштабу українці майже не мають – працювати є над чим, запевняють організатори тренінгу, представники громадського центру «Волонтер», що проходить за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.

Очікується, що Київ відвідає близько 1 мільйона фанатів, вони ж – туристи. Те, як вони оцінять місто, багато в чому залежить від умов, у яких житимуть, відпочиватимуть та будуть уболівати за улюблену команду. Якщо готувати готелі, аеропорти та дороги в Києві почали майже одразу коли стало відомо, що ЄВРО-2012 буде проходити в Україні, то людей, які власне допомагатимуть футбольним туристам розібратися що й до чого у місті, готують тільки зараз.

«Від вас залежить, чи стане Київ туристичною столицею», – сказала заступниця начальника головного управління освіти та науки КМДА Лідія Нестеренко, виступаючи перед київськими волонтерами. «Бути волонтером – почесно. В інших країнах навіть пільги за це надаються».

Самі волонтери зізнаються, мало що знали про те, чим доведеться займатися, пори це на участь подали заявки близько 8 тисяч людей, а в кінцевому результаті відібрали тільки 2 тисячі. Портрет київського волонтера на ЄВРО-2012 виглядає так: представниця жіночої статі, віком від 18-25 років, зі знанням принаймні однієї іноземної мови, відповідальна та має лідерські якості.

Волонтери будуть працювати у пріоритетних зонах: фан-зона, кемпінг, кол-центр, у місті разом з правоохоронними органами, в метро та аеропортах, у зоні навколо НСК «Олімпійський» та в пунктах медичної допомоги. Їх головна роль відповідати на запитання фанатів: як пройти, що подивитися, де знаходиться.

«Питання, які цікавлять волонтерів – різні, для когось безпека, когось цікавить, як він буде добиратися до місця, де працює, а когось, на що вистачатиме талонів на харчування – один бутерброд, чи комплексний обід», – говорить Олександр Чеблан, студентський ректор Національного університету Податкової служби України, лідер волонтерської групи.

Утім, питання безпеки на тренінгу для лідерів волонтерської компанії звучало не один раз, адже окрім страховки та порад «не лізти у сутички» поки інших відповідей не прозвучало.

«Я вважаю, що волонтером бути досить небезпечно, тому що натовпом уболівальників неможливо керувати, деякі зі студентів-волонтерів можуть опинитися в неприємній ситуації, просто не встигнувши відійти від місця, мова не йде про те, що вони полізуть у гирло подій», – сказав Чеблан.

Для того, щоб максимально підготувати волонтерів до різних робочих моментів, були організовані спеціальні тренінги для лідерів волонтерських груп університетів столиці, які в свою чергу повинні будуть передати цю інформацію волонтерам у своїх навчальних закладах.

«На тренінгах іде мова про те, що таке волонтерство, як реагувати на позаштатні ситуації, до кого звертатися, права волонтерів, а також технологічна карта з внутрішньою інформацією», – пояснив Артем Садамов, головний спеціаліст Головного управління з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012. «Так ми задовольняємо вимогу УЄФА забезпечити належне перебування уболівальників під час чемпіонату».

За рахунок волонтерів також намагаються вирішити проблему з тим, що в Україні, у порівнянні з іншими європейськими країнами, набагато менше людей володіє принаймні однією іноземною мовою. Окрім цього допомога «за дарма» під час ЄВРО може стати черговим кроком до розвитку волонтерського руху в країні, який, за словами прес-аташе посольства США в Україні Джеймса Вулфа, є одним із складових, які сприяють демократичним перетворенням в Україні.

«Проект «Підготовка організаторів волонтерських груп» отримав схвалення нашої Грантової комісії (Фонду сприяння демократії посольства США в Україні), оскільки він відповідає пріоритетам Фонду, а також використовує таку актуальну та масштабну подію як ЄВРО-2012 для популяризації та поширення волонтерського руху в Україні», – сказав Вулф.

Лідери ж волонтерської компанії говорять, що для них зараз головне самим розібратися, зі схемами роботи під час ЄВРО-2012, вивчити місто та потенційно цікаві для футбольних фанатів туристичні місця, а також дізнатися про традиції та світогляд людей з тих країн, звідки очікується найбільше уболівальників. Тренери ж у свою чергу додають, що все пройде гладко, якщо волонтери будуть знати, що робити в кожній конкретній ситуації.

XS
SM
MD
LG