Спеціальні потреби

Ніколас Мадуро переміг на виборах президента Венесуели


Центральна виборча комісія Венесуели оголосила Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів. Перемогу Мадуро, якого Чавес перед смертю назвав своїм наступником, навряд чи можна вважати впевненою. Від конкурента його відділяє лише півтори відсотків голосів. Згідно з офіційними результатами підрахунку голосів, Ніколас Мадуро набрав 50.7% голосів виборців. Його опонент Енріке Капрілес - 49.1%.

Незважаючи на такий незначний відрив, у Національній виборчій комісії у правильності підрахунку голосів не сумніваються.

«Це є незаперечним результатом того, що у Венесуелі доля виборів вирішена», - заявила під час прес-конференції Тібісей Лусіна, президент Національної виборчої комісії.

З перемогою Мадуро поспішили привітати президенти Росії Володимир Путін та Куби - Рауль Кастро.

А прихильники Мадуро звістку про його перемогу зустріли феєрверками та радісними танцями. Сам Мадуро заявив, що це є перемогою не лише його особисто, а і соціалістичного спадку Чавеса.

«Хай живе Чавес! Хай живе Чавес! Хай живе Чавес! До перемоги назавжди!» - вигукував Мадуро під час святкування своєї перемоги.

Напередодні Маріа Ортеґа віддала йому свій голос. Вона говорить, що зробила це тому, що на це була воля покійного Чавеса:

«Ми йому довіряємо та віримо. Якщо він висунув Мадуро, то мав на це причини. Він зробив це від щирого серця і тепер ми маємо проголосувати за нього від щирого серця за ласкою господа».

«Ми вимагаємо, аби Національна виборча комісія відкрила всі скриньки та перерахувала голоси кожного венесуельця».
Енріке Капрілес, лідер опозиції Венесуели
На початку виборчої компанії Мадуро випереджав свого опонента зі значним відривом. Але у фінальні дні передвиборчих перегонів Капрілес наблизився до нього впритул. Прихильники Капрліеса кажуть, що вони стурбовані високою інфляцією та збільшенням рівня злочинності в країні. Джослін Фернандес говорить, що, віддаючи свій голос за опозиціонера, вона думала про свою маленьку племінницю:

«Я не хочу, аби вона жила в диктатурі та страждала. Вона ще маленька і тільки починає своє життя. Я хочу, аби вона мала добре життя, могла без побоювань вийти на вулицю та отримала добру освіту».

За даними виборчої комісії, різниця в голосах між двома кандидатами становить лише 235,000 тисяч бюлетенів. Капрілес говорить, що він не визнає офіційних результатів та вимагає перерахунку голосів:

«Ми вимагаємо, аби Національна виборча комісія відкрила всі скриньки та перерахувала голоси кожного венесуельця».

Наразі в столиці Венесуели Каракасі усе спокійно. Але відмова Капрілеса визнати результати виборів викликає побоювання щодо політичного протистояння в цій країні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG