Спеціальні потреби

«Міжнародна допомога - підґрунтя нашої перемоги», Гонтарева порівнює початок війни 2014 і 2022


Валерія Гонтарева, яка очолювала Національний банк України на початку російської війни, з червня 2014 до березня 2018, вважає, що тепер масштабна міжнародна підтримка допоможе Україні перемогти й відбудуватися.

В інтерв’ю Голосу Америки у Лондоні, де вона вже кілька років працює як старша співробітниця Інституту глобальних справ при Лондонській школі економіки, Гонтарева висловила думку, що навіть зараз в умовах війни в Україні треба здійснювати реформи, які зміцнювали б економіку і покращували б умови для відбудови.

2014 року ми втратили 20% ВВП і 30% валютної виручки. Наші резерви офіційно тоді становили мінус 3 мільярда доларів… А зараз мова йде про втрату 50% ВВП.
Валерія Гонтарева

Гонтарева активно висловлюється за те, щоб міжнародну програму економічної допомоги Україні очолив Європейський Союз, і щоб програма відбудови й реформ була одночасно програмою приготування України до членства в ЄС.

Порівнюючи період 2014-15 років після російського захоплення Криму і наступу на Донбасі з умовами 2022 року, колишня голова НБУ визнала, що масштаби ударів, яких зазнала українська економіка тепер, набагато більші, але вона також зауважила, що міжнародна спільнота виявляє більшу готовність допомагати.

«Коли я в перший день прийшла на роботу в Національному банку, - пригадує вона, - то захопили відділення Національного банку у Донецьку, наступного дня - у Луганську, а Крим тоді вже був захоплений».

Масштаби економічних проблем зараз неспівмірні, каже вона: «2014 року ми втратили 20% ВВП і 30% валютної виручки. Наші резерви офіційно тоді становили мінус 3 мільярда доларів… А зараз мова йде про втрату 50% ВВП».

Вона пригадує: «5 вересня 2014 року російська армія стояла на підступах до Маріуполя, і для НБУ тоді доля міста була визначена як межа, за якою банк був готовий запроваджувати надзвичайні дії, зокрема припиняти валютні торги у Києві».

Перші можливості після припинення вогню на Донбасі 2015 року після «мінських» переговорів український уряд використав для реформ, які стабілізували економіку.

Валерія Гонтарева наголошує, що саме в час захоплення Росією Криму й частини Донецької та Луганської областей НБУ розробляв план дій на випадок катастрофічних ситуацій таких як воєнний стан.

Той план дій був запроваджений 24 лютого 2022 року.

«Теперішнє вторгнення (24.02.22) ми зустріли з армією, з очищеною банківською системою, зі збалансованими фінансами», - каже Гонтарева, припускаючи, що якби Росія пішла на повномасштабну війну 2014 року, то Україна, на її думку, могла б тоді не встояти.

Потрібні реформи для верховенства закону

Валерія Гонтарева лунала в інтерв’ю Голосу Америки дуже оптимістично, прогнозуючи, що українська армія завдасть поразки російському вторгненню у найближчі «3-4 місяці».

Представники Єврокомісії кажуть, що шлях країни від статусу кандидати до члена триває приблизно 8 років. Але ми намагаємося це зробити за 2 роки.
Валерія Гонтарева

Тим часом головне завдання вона бачить у кращому залученні й використанні міжнародної спільноти для допомоги Україні: «Я вважаю, що вони нам допоможуть. Сума буде дуже великою. Проєкт буде на 5-10 років».

«Це дуже важливо, щоб Європейський Союз був лідером цієї платформи. Тому що ми намагаємося вступити в ЄС. Представники Єврокомісії кажуть, що шлях країни від статусу кандидати до члена триває приблизно 8 років. Але ми намагаємося це зробити за 2 роки. І якщо вони будуть лідерами тієї платформи відбудови, то це буде один проект: як нам стати членами Євросоюзу з допомогою цього “плану Маршала”», - каже Гонтарева.

Вона при цьому вказує, що донори постійно наголошують на потребі контролю над використанням фінансово-економічної допомоги в Україні: «Ми говоримо про старих олігархів. Але зараз наші донори і партнери, посилаючись на досвід допомоги країнам уражених війнами… розуміють, що якщо це не контролювати, то ми можемо побачити, як будуть народжуватися нові олігархи».

Пріоритетами у найближчих реформах Валерія Гонтарева назвала посилення антимонопольного комітету і загалом зміцнення верховенства закону в Україні, «а це - реформа прокуратури, судів, поліції, виконавчих органів».

«Це треба робити з першої хвилини. Зараз. Не чекати нічого. Більше того, я вважаю, що коли у нас дуже складні умови: макроекономічні, війна, то це навіть легше зробити, бо парламент налаштований на підтримку. Коли у нас мирна ситуація, то починаються сварки», - каже вона.

XS
SM
MD
LG