Спеціальні потреби

Навіть якщо Бахмут впаде, це не матиме стратегічного впливу на війну - Білий дім


Український військовослужбовець біля палаючої будівлі у Бахмуті під час нападу Росії на Україну, 13 лютого 2023 року. REUTERS
Український військовослужбовець біля палаючої будівлі у Бахмуті під час нападу Росії на Україну, 13 лютого 2023 року. REUTERS

Навіть якщо росіяни захоплять Бахмут, "це не матиме стратегічного впливу на війну загалом" й навіть "стратегічного впливу на [східну] частину країни". Про це заявив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

Він наголосив, що українці боротимуться за Бахмут і Соледар так, як вважатимуть за потрібне: "Вони самі приймають рішення та здійснюють свої операції, і ми це повністю поважаємо".

Високопосадовець нагадав: соляні копальні під Бахмутом становлять особистий економічний інтерес для очільника російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгенія Пригожина.

Раніше Кірбі уже пояснював дії Пригожина, зокрема, масове залучення до війни російських ув'язнених, егоїстичним економічним інтересом очільника "Вагнера" та його прагненням покращити місце в кремлівській ієрархії.

Нині прес-служба Пригожина процитувала його заяву: "За всіма напрямками противник активізовується, підтягує все нові і нові резерви. Щодня 300-500 нових бійців підходять до Бахмута на усіх напрямках. Вогонь артилерії посилюється кожного дня. Наразі на півночі тривають надважкі бої. Ніяких передумов для оточення противника (ЗСУ - ред.) у північних районах немає. Штурмуються будинок за будинком, квадратний метр за квадратним метром. Йде важка бойова робота. Звідки беруться розповіді про якесь оточення і ще про щось - взагалі не зрозуміло".

Зараз у Бахмуті залишається менше ніж п'ять тисяч мирних жителів. Як заявив в ефірі українського телемарафону очільник Донецької ОВА Павло Кириленко, у місті досі перебуває близько 140 дітей.

Евакуйовано 12 тисяч дітей. Кириленко зазначив, що в Бахмут можна в'їжджати та виїжджати лише за перепустками.

Раніше американські видання повідомляли з посиланням на власні джерела в уряді, що адміністрація президента США попередила владу України, що у війні настає вирішальний момент, і українська армія має досягти якнайбільше успіхів на полі бою, поки вона отримує великі обсяги західної військової допомоги.

При цьому українським військам, на думку американських посадовців, буде складно одночасно і захищати Бахмут на Донеччині, і розпочати весняний контрнаступ. Втрата Бахмута не призведе до "значного стратегічного зрушення на полі бою", а "якщо Україна продовжить вести бої скрізь, куди Росія направляє свої війська, це працюватиме лише на руку Москві", – сказав один із співрозмовників видання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG