Спеціальні потреби

В Італії можуть покарати суддів через справу росіянина, якого підозрюють у викраденні військових технологій США


Для ілюстрації: нафтовий танкер San Sebastian біля нафтопереробного заводу ISAB, що належить російському "Лукойлу", Сицилія, Італія. AP Photo/Gaetano Adriano Pulvirenti
Для ілюстрації: нафтовий танкер San Sebastian біля нафтопереробного заводу ISAB, що належить російському "Лукойлу", Сицилія, Італія. AP Photo/Gaetano Adriano Pulvirenti

Міністр юстиції Італії Кардіо Нордіо має намір притягнути до дисциплінарної відповідальності трьох суддів, які помістили під домашній арешт російського бізнесмена Артема Усаа, котрий пізніше втік до Росії.

Підозрюваний є сином губернатора Красноярського краю. Йому загрожувала екстрадиція до США через підозру у транспортуванні нафти з Венесуели всупереч санкціям, а також звинувачення у банківському шахрайстві і організації викрадення американських військових технологій.

Про це повідомляє агенція Reuters з посиланням на власні джерела.

Прокуратура під час суду вказувала на його значні фінансові можливості, зокрема, для потенційної втечі. Однак судді все ж ухвалили рішення про домашній арешт. Невдовзі після цього Усс покинув свій дім у Базильо на околиці Мілана, це сталось минулого місяця. Його електронна мітка подала сигнал тривоги, але Усс зміг утекти до прибуття поліції, - інформує агенція.

За інформацією видання “Новое врємя”, Усс міг полетіти приватним рейсом за підробленими документами, і йому могли допомагати російські спецслужби. Пізніше виданню стало відомо, що Артем Усс перебуває у Росії.

У результаті, міністр юстиції звинуватив суддів апеляційного суду Мілана у недбалості. За інформацією Reuters, Міланський суд не дає коментарів, але Національна асоціація магістратів (ANM) та Асоціація міланських юристів засудили дії міністра юстиції, заявивши, що він “підриває незалежність судової системи”.

Рішення про домашній арешт критикувала також прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні.

Артема Усса затримали в Італії за запитом США у жовтні 2022 року. За інформацією видання "Новое врємя", Мін'юст Сполучених Штатів звинуватив Усса та ще чотирьох росіян у тому, що вони “були посібниками олігархів, організували складну схему незаконного отримання американських військових технологій та венесуельської нафти усупереч санкціям через безліч угод за участю підставних компаній та криптовалюти”.

Якби Усса екстрадували до США і він дав зізнання, це могло б мати суттєві наслідки для Кремля. Правоохоронці могли б дізнатись про схеми, які російська влада використовує для обходу санкцій, - повідомляє “Новое врємя”.

Сам Усс не визнавав вину. На суді він казав, що ніколи не бував у Нью-Йорку, а у США востаннє був 25 років тому, у віці 14 років. Наприкінці листопада його відпустили під домашній арешт.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG