Спеціальні потреби

USAID допомагає знизити смертність серед новонароджених в Україні


Америка допомагає Україні знизити смертність серед новонароджених. За сприяння Агентства США з міжнародного розвитку в українських лікарнях поширюють новий метод виходжування недоношених дітей з малою масою тіла. Метод зветься «кенгуру», і він настільки ж простий, наскільки ефективний: при його застосуванні виживає удвічі більше немовлят, що народилися завчасно.

Захарчик народився семимісячним з масою тіла 1 кілограм 90 грамів. Зараз він уже навчився смоктати молоко і швидко набирає вагу. Мама весь час тримає його на грудях, вигріваючи власним тілом, а в інкубатор кладе лише зрідка – коли треба відлучитись.

Цей метод догляду за недоношеними дітками зветься «кенгуру». Замість «кишені» у мам-«кенгуру» – спеціальний бандаж. З його допомогою дитину можна носити на собі 24 години на добу. Малечі подобається. Діти менше плачуть і більше сплять.

Нетрадиційний метод у дитячій спецлікарні Охматдит запровадили 7 місяців тому. І вражені ефектом. Кажуть – без додаткового устаткування та медикаментів мають феноменальний результат. Завідував відділенням інтенсивного виходжування глибоко недоношених дітей Тетяня Орлова зазначає:

«Термін перебування недоношених немовлят у стаціонарі скоротився; тривалість інтенсивної терапії – теж. Діти менше піддаються інфекціям, активніше набирають вагу і швидше виписуються додому».

Як свідчить світова статистика, серед недоношених дітей з малою масою тіла, яких виходжують за методом «кенгуру», смертність удвічі нижча, ніж при стандартному догляді. Тому «кенгуру» – золотий стандарт перинатального догляду, рекомендований ООН.

Сьогодні зі столичного Охматдиту метод поширюють на всю Україну. Перший тренінг щойно відбули 30 педіатрів з різних областей.

Агентство США з міжнародного розвитку, що фінансувало навчання, видало новим спеціалістам сертифікати. Як кажуть представники агентства, метод, що довів свою ефективність в усьому світі, допоможе зменшити смертність серед новонароджених в Україні.

«Технологія догляду «кенгуру» немовби продовжує вагітність, а отже, збільшує шанси недоношених дітей на виживання. Тому дуже важливо поширити цю технологію тут в Україні, де статистика смертності новонароджених досі залишається високою», – зазначає директор програми «Здоров’я матері і дитини» USAID Гелен Лефевр-Шоле.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG