Спеціальні потреби

Чи збільшиться у Конгресі кількість жінок після виборів?


Цього року найпомітнішими кандидатами у виборчих перегонах за місця у Конгресі та губернаторські крісла є жінки. Переважна кількість з них – представники Республіканської партії. Експерти кажуть, що кандидатки, які беруть участь у цьогорічній кампанії, помітно відрізняються від своїх попередниць. Насамперед тим, що притримуються крайньо консервативних поглядів. Вони виступають за послаблення ролі уряду, посилення оборонної політики та зменшення податків. Вони також хочуть відмінити більшість законів, прийнятих за останні роки з подачі президента Обами.

Аналітик газети «Hill» Майкл О’Браен каже, що консервативні республіканки, як от Шерон Енґел з Невади чи Кріснін О’Доннел з Делавара представляють нову еру жінок у Республіканській партії, неофіційним лідером яких є Сара Пейлін.

Енґел та О’Доннел змагаються за місця у Сенаті і обоє заручились підтримкою колишнього губернатора Аляски і лідера Руху чаювання – Сари Пейлін.

Представник Незалежного форуму жінок Мішель Бернард погоджується, що кандидатки, які беруть участь у цьогорічній кампанії, помітно відрізняються від своїх попередників:

«Ці жінки порушують питання економіки, освіти, бідності, розвитку національної безпеки і тероризму. Американське суспільство нарешті побачило, що жінок турбують ті ж самі питання, що й чоловіків».

Однак Бернард каже, що активна роль жінок у виборчій кампанії не лише заслуга Сари Пейлін:

«Я твердо переконана, що всі ці жінки брали б участь у виборчих перегонах і думали про це задовго до того, коли Сара Пейлін була висунута на кандидатуру віце-прем’єра в команді з Джоном Маккейном».

Інші експерти зазначають, що до участі у перегонах консервативних республіканок надихнув саме консервативний Рух чаювання.

Жінки становлять 51% населення США, але займають лише 17% місць у Палаті представників та таку ж кількість місць у Сенаті. Аналітик Дейвид Гевкінгс каже, що після виборів 2-го листопада ці показники навряд чи збільшаться:

«Хоч багато жінок і здобудуть перемогу, хтось із теперішніх членів піде на пенсію, чи програє. Наприклад у Каліфорнії за місце у Сенаті змагається Карлі Фіоріна і Барбара Боксер. Тож, хто б не виграв, загальної кількості жінок у Конгресі це не змінить».

А якщо республіканці здобудуть більшість у Палаті представників, жінок-політиків може чекати ще одна поразка – спікеру палати Ненсі Пелосі, яка є першою жінкою на цій посаді, доведеться звільнити своє місце.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG