Спеціальні потреби

Екс-радники Трампа та Обами з нацбезпеки розкритикували угоду США з "Талібаном"


Спеціальний представник США щодо примирення в Афганістані Залмай Халілзад і співзасновник «Талібану» мулла Абдул Гані Барадар підписують мирну угоду під час церемонії у столиці Катару Досі, 29 лютого 2020 року
Спеціальний представник США щодо примирення в Афганістані Залмай Халілзад і співзасновник «Талібану» мулла Абдул Гані Барадар підписують мирну угоду під час церемонії у столиці Катару Досі, 29 лютого 2020 року

Підписання угоди відкриває шлях для проведення внутрішніх афганських переговорів про мир

Після майже 19 років війни представники США і афганського «Талібану» підписали у суботу мирну угоду. Церемонія підписання відбулася у Катару, місті Доха. Численні оглядачі зустріли це повідомлення критично.

Підписання угоди з "Талібаном" є неприйнятним ризиком для цивільного населення США.
Екс-радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон

Держсекретар Майк Помпео був серед свідків підписання угоди, яка повинна привести до початку переговорів «Талібану» з афганським урядом про закінчення конфлікту і до зниження чисельності американських військових в Афганістані з нинішніх 13 тисяч до 8,6 тисяч.

Виступаючи на церемонії підписання, Помпео нагадав, що протягом десятиліть відносини США і «Талібану» були засновані на ворожості і недовірі один до одного. За словами Помпео, підписання угоди стало можливим, лише коли «Талібан» «заявив про свою зацікавленість у досягненні миру і припиненні відносин з "Аль-Кайдою" та іншими іноземними терористичними угрупованнями». Після цього Майк Помпео попросив Залмая Халілзада, спецпредставника Держдепартаменту по мирному врегулюванню в Афганістані очолити делегацію американських парламентерів, «щоб оцінити щирість талібів».

«Угода, яку ми підпишемо сьогодні, є справжнім випробуванням цих зусиль. Ми будемо уважно стежити за виконанням талібами своїх зобов'язань ... Таким чином ми гарантуємо, що Афганістан більше ніколи не послужить базою для міжнародних терористів », - заявив держсекретар.

Білий дім у суботу вранці випустив офіційну заяву у зв'язку з підписанням мирного договору з «Талібаном», яке стало «історичним кроком» на шляху до встановлення миру в Афганістані.

Президент Дональд Трамп закликав «Талібан» і уряд Афганістану «скористатися цією можливістю заради миру», сказавши, що якщо сторони виконають свої зобов'язання, «то у нас буде потужний поштовх вперед для того, щоб покласти край війні в Афганістані і повернути наших солдатів додому».

Оглядачі звертають увагу на те, що угода передбачає звільнення урядом Афганістану тисяч ув'язнених членів "Талібану".

Угоду розкритикував колишній радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон.

"Підписання угоди з "Талібаном" є неприйнятним ризиком для цивільного населення США. Це угода у стилі Обами. Легітимізація "Талібану" надсилає неправильний сигнал терористам ІДІЛ та "Аль-Кайди", та загалом ворогам Америки", - заявив Болтон у Twitter.

При цьому колишня радниця Обами з нацбезпеки Сьюзан Райс заявила, що за Обами ніколи не ухвалювалась угода, яка "продала афганських жінок" та виключала уряд Афганістану. За її словами угода передала "контр-терористичні зусилля "Талібану" та звільнила 5 тисяч в'язнів "Талібану" в обмін на 7 дні зменшення насильства".

Як відзначила Райс, "це зробив республіканець на ім'я Трамп".

Дивітська також: Вільям Тейлор: Українському уряду слід впевнитись, що вони не втручаються в нашу політику

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG