Спеціальні потреби

У США підривають дамби і затоплюють поля, аби врятувати міста від повені


У четвер Інженерний корпус армії США підірвав третю секцію дамби на річці Міссісіпі, аби зменшити натиск води, яка може затопити міста та села на своєму шляху до Мексиканської затоки. Це рішення викликало незадоволення фермерів у центральних штатах США. Адже саме їхні поля, в результаті, опинилися під водою. У Міністерстві надзвичайних ситуацій США кажуть, що рішення підірвати дамби – це останній шанс врятувати від затоплення десятки тисяч житлових будинків вниз по течії річки.

Паводки у центральній частині США вже порівнюють із найбільшою повінню минулого століття – 1927-го року. Рекордна кількість дощу та талого снігу підняла рівень води у річках від Канади до півдня Сполучених Штатів. Під водою опинилися величезні площі фермерських угідь. Оцінюється, що лише в одному штаті Кентуккі фермери втратять мільйон доларів. Єдине, що залишається місцевим фермерам, – чекати.

«Кожний день, що ми чекаємо, ми втрачаємо врожай. Як правило, в цей час ми вже висадили кукурудзу та саджаємо боби. Але цього року ми ще нічого не зробили. Нічого не засіяли», – скаржиться фермер Чарлі Гейден.

З понеділка Інженерний корпус армії США у трьох місцях підірвав дамбу на річці Міссісіпі, аби врятувати від затоплення міста вздовж річки. Влада у штаті Іллінойс подала на Інженерний корпус до суду, кажучи, що відводячи паводкову воду на місцеві поля, вони завдають величезних збитків місцевому сільському господарству. До того ж деякі мешканці повинні були евакуюватися. Вчені також додають, що скерування води на місцеві поля спричиняє ерозію ґрунту, забруднює питну воду, оскільки до неї потрапляють добрива з полів, а також, коли ця вода дійде до Мексиканської затоки, це завдасть значної шкоди морським організмам.

Інженерний корпус наполягає, що для них на першому місці стоїть порятунок людських життів. Верховний суд, до якого було подано позов, відмовився розглядати справу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG