Спеціальні потреби

Безлад в Україні може принести проблеми всьому регіону – експерт


"Хаос в Україні може принести проблеми регіону"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

"Хаос в Україні може принести проблеми регіону"

«Україна на роздоріжжі» – дискусія на цю тему в центрі двопартійної політики у Вашингтоні зібрала повний зал людей. В черговий раз за понад 20 років незалежності, на думку одного з найбільш обізнаних експертів американського уряду у справах Східної Європи Поли Добрянські, Україна опинилася перед вибором – куди рухатися: на Схід чи на Захід. Напрямок руху, який обере українська влада сьогодні, на її думку, залежить від активності західних політиків.

Колишнй заступник держсекретаря США Пола Добрянські говорить:

«Україна важлива. Якщо сьогодні цю ситуацію залишити на самотік, якщо напрямок руху України не буде чітко визначений, це може породити багато проблем не лише для України, але для всього регіону».

У зв‘язку з цим, має велике значення, яку пропозицію Захід викладе на стіл. Не слід чекати, поки все розв’яжеться. Треба вже сьогодні залучати владу України у дискусію і обговорювати, якими будуть довгострокові наслідки їх сьогоднішнього вибору».

Реакцію на санкції важко спрогнозувати - "регіонал"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
За словами Добрянські, Захід має у розпорядженні механізми, які може і повинен застосувати, щоб зупинити тиск Росії на Україну, в першу чергу це стосується економіки:

"Також у цьому контексті важливо відреагувати на дії Кремля, який, по відношенню до України, вдається до погроз, залякувань та санкцій".

"Особливо це проявилося в середині минулого року. Це не повинно залишатися без уваги. Адже після того, як Росія стала членом ВТО, вона повинна дотримуватися правил того, якими мусять бути відносини з іншою країною. Погрози і дії, які виходять за рамки попередніх домовленостей, повинні мати наслідки".

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер висловив думку, яку останнім часом все частіше повторюють у владних кабінетах у Вашингтоні: політична криза в Україні є внутрішньою справою, яка повинна вирішуватися без втручання зовнішніх сил:

Українці вважають, що санкції подіють на владу
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
"Те, що відбувається в Україні, повинно вирішуватися самими українцями. Це справа українського уряду, опозиції і Майдану – феномену, який органічно сформувався протягом останніх двох місяців. Я дуже оптимістично дивлюся на перспективу вирішення цієї кризи".

"Якщо ви подивитеся на опитування – більшість українців виступають за зближення з Європою. Особливо висока підтримка західного напрямку серед молоді. Тому я вірю, що Україна врешті вирушить європейським шляхом, який, я вважаю, є для неї найкращим, і врешті стане нормальною європейською країною".

Найкраще, що може зробити Захід у цій ситуації, вважає Пайфер, це не допустити, щоб український уряд силою придушив демократичні процеси в Україні. Якщо так станеться – відповідальні за силові дії обов’язково потраплять під дію санкцій:

«Меседж українській владі повинен бути таким: учасники демонстрацій мають право на мирний протест, а якщо уряд вдасться до сили, ці дії матимуть серйозні наслідки. Якщо ми зможемо забезпечити такі умови, українці матимуть можливість самостійно вирішити свої проблеми. І я вірю, що врешті решт Україна прийме правильне рішення».

На медіа чекають важкі часи - Наталія Лігачова
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:18 0:00
Стівен Пайфер додав, що за останні місяці позиція уряду США стосовно України стала набагато жорсткішою:

"Можна побачити, що американський уряд змінив свою позицію у цьому питанні після подій 30 листопада в Києві. Держсекретар Керрі назвав «огидними» дії влади. Це дуже сильні слова".

"Я, як кар’єрний дипломат, вжив би дещо загальніший термін. Це показує рівень занепокоєння. Також важливо, що наступного дня, коли речника Держдепу запитали про санкції, він відповів, що всі можливі методи розглядаються, включаючи санкції. Це значна зміна, в порівнянні з риторикою ще рік тому…. Також Конгрес може прийняти резолюцію про введення санкцій. І я думаю, якщо так станеться, сьогодні адміністрація не буде заперечувати проти цього".

Діаспора тисне на всіх сенаторів та урядовців - коментар
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00
Представники українського посольства у Вашингтоні переконували американських експертів у тому, що Україна не відмовлялася від зближення з Євросоюзом.

Риторика українських дипломатів, втім викликала на обличчях експертів запитання чому вірити, тому що слова українських урядовців не відповідають тому, що відбувається насправді.

Представник посольства України в США Ярослав Брисюк сказав:

«Україна – європейська країна. З точки зору історії, культури, традицій, географії. Україна зробила свій стратегічний вибір – рухатися в напрямку Європи. Цей вибір підтримує народ України, що підтверджують опитування. Сотні тисяч людей вийшли на Майдан, які виголосили свою підтримку європейському напрямку України. Цей же вибір підтримує уряд України, і він зробив багато, щоб пришвидшити інтеграцію».


  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG