Спеціальні потреби

Агентство Standard & Poor’s знизило кредитний рейтинг США


Агентство Standard & Poor’s знизило кредитний рейтинг США
Агентство Standard & Poor’s знизило кредитний рейтинг США

Рейтингове агентство Standard and Poor’s вперше за історію існування знизило кредитний рейтинг Сполучених Штатів з максимально високого рівня ААА до АА+. Максимально високий рейтинг США утримували сімдесят років. Більш того, агентство застерігає, якщо бюджетна ситуація та політичний клімат в країні не покращаться, рейтинг може бути знижений ще більше.

Головною причиною зниження рейтингу кредитоспроможності США Standard and Poor’s називає недостатню суму зменшення бюджетного дефіциту, щодо якої домовились політики у Вашингтоні. Замість 2,1 трильйонів за 10 років, рейтингове агентство очікувало 4 трильйони. Крім того, Standard and Poor’s каже, що нещодавнє протистояння політиків вказує на загрозу неузгодженості фіскальної політики американських законодавців і у майбутньому.

Міністерство фінансів США заявило, що рішення про зниження рейтингу було зроблено на основі хибного аналізу. Втім, воно може спричинити збільшення процентних ставок на зовнішні позики США, що може штовхнути країну у нову рецесію.

Стан американської економіки непокоїть не тільки аналітиків. Схвильовані і трейдери на Вол-Стріт. Наприкінці тижня ціни на біржі зазнали найгіршого падіння з 2009 року. Фахівці побоюються нової рецесії.

«Я не перебільшу, якщо скажу, що паніка, яка охопила біржу цього тижня, нагадала мені про події трирічної давності», – говорить стратег фондового ринку Девід Джоунс.

Пересічні американці та малий бізнес також занепокоєні щодо свого майбутнього.

«Знаєте, ми пережили депресію 30-их, мені зовсім не подобається, що відбувається. Мені навіть страшно», – каже вчитель на пенсії Том Адамс.

У липні у США було створено 117 тисяч робочих місць, переважно у виробничому секторі, роздрібній торгівлі та охороні здоров’я. Втім, фахівці кажуть, що економіка потребує вдвічі більше робочих місць, щоб рівень безробіття почав знижуватись.

«Що відбувається зараз – статистика покращилась за рахунок зменшення нелегального ринку. Якими темпами це відбувається – поки що неясно, втім рано говорити про повне одужання», – говорить аналітик Шрінівас Тіруваданті.

Білий Дім, тим часом, обіцяє, що першочерговим завданням Конгресу після повергнення з відпустки у вересні буде створення ініціатив для пожвавлення ринку праці.

«Ми повинні створити самодостатній цикл, де споживачі витрачають гроші, компанії наймають працівників, а економіка росте. Ми знаємо, що це займе певний час, втім, я хочу, щоб американський народ та наші партнери у всьому світі знали, що ми переживемо ці непрості часи, і ситуація покращиться», – заявив президент Барак Обама.

Тим часом, деякі американці не чекають на дії з боку уряду. Шерон Джеремая втратила роботу після того, як в її компанії відбулись скорочення. Замість того, щоб чекати дзвінка від потенційних роботодавців, вона зайнялась власним бізнесом – дизайном та продажем ювелірних прикрас.

«Я могла б сидіти вдома та жалітись. Натомість я визначила, що можу робити, і що принесе мені прибуток. Варіант скласти руки і нічого не робити – не для мене», – каже Шерон.

Вперше з березня рівень безробіття у США впав, склавши у липні 9,1 відсотка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG