Спеціальні потреби

«Стандарт енд Пурс» прогнозує зниження кредитного рейтингу США


Американський уряд всерйоз занепокоєний попередженням рейтингового агентства «Стандарт енд Пурс» про можливе зниження кредитного рейтингу країни. Це може статися, якщо законодавці США не візьмуть під контроль дефіцит бюджету і борг США. Барак Обама під час свого виступу у Північній Вірджинії висловив оптимізм, що обидві партії розуміють глибину проблеми і досягнуть згоди у бюджетному питанні. Тим часом лише попередження про можливе зниження рейтингу одразу позначилось на фондовому ринку різким падінням акції американських компаній.

Поки що американський уряд має найвищий кредитний рейтинг. Утім, агентство «Стандарт енд Пурс» змінило прогноз щодо кредитоспроможності уряду США у майбутньому зі «стабільного» до «негативного». Представник агентства Дейвид Бірс пояснює:

«Ми видали негативний прогноз через невизначеність. Невідомо, чи американський уряд зможе знайти порозуміння у наступні місяці з приводу скорочення дефіциту бюджету. Ситуацію ускладнюють президентські вибори наступного року».

Досі цінні папери, видані американським урядом, вважалися найбільш безпечною формою інвестиції. Після зниження рейтингу Вашингтону буде важче позичати гроші. Це одразу позначиться на економіці всієї країни, зробить внутрішні кредити дорожчими, а їх отримання – проблематичним.

Барак Обама намагається заспокоїти експертів та інвесторів. Він переконує, що політики у Вашингтоні ставлять пріоритети країни вище ідеологічних розбіжностей.

«І демократи, і республіканці погоджуються, що ми мусимо скорочувати бюджетний дефіцит. Є навіть чітка домовленість скоротити витратну частину бюджету на 4 трильйони доларів за 12 років. А коли хлопці у Вашингтоні про щось домовляються – це гарний сигнал,» – зазначив Барак Обама.

Втім розбіжності у поглядах є. І вони значні. Республіканці хочуть зменшити витратну частину бюджету аж на 6 трильйонів доларів у наступні 12 років. Головні статті економії – радикальне зменшення уряду, а також скорочення медичних і соціальних програм.

Обама пропонує меш радикальні скорочення і одночасне підвищення податків для заможної частини населення. Республіканці категорично відкидають збільшення податків. Білий дім переконаний, що обидва плани можна звести до спільного знаменника.

«Ми вважаємо, що наші політики дадуть кращі результати, ніж очікують аналітики. Президент зробить усе, щоб знайти рішення цієї фіскальної проблеми на основі двопартійної згоди», – зазначив прес-секретар Білого дому Джей Керні.

Аналітики застерігають, якщо цього не станеться, наслідки будуть дуже серйозними.

«Якщо США втратять теперішній рейтинг, долар стане слабшим і бажання решти світу зберігати свої капітали у цій валюті знизиться. Я думаю всім буде гірше, якщо рейтинг США впаде», – зазначив генеральний директор інвестиційної компанії «Рімсо» Могамед Ель-Ерайн.

Експерт Олівер Рос переконаний, що загроза втрати рейтингу підштовхне Вашингтон до політичного компромісу:

«Я не думаю, що зараз Америці загрожує втрата позицій. Але країна отримала жовту картку від рейтингового агентства. І тепер Америці треба вирішувати, може варто почати змінювати ситуацію зі своїм боргом».

У цьому році дефіцит американського бюджету сягне рекордних півтора трильйона доларів. Це збільшить державний борг США до також рекордних понад 14-ти трильйонів доларів. «Стандарт енд Пурс» каже, якщо Вашингтон не почне скорочувати борги, рейтинг країни буде знижено вже через 2 роки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG