Спеціальні потреби

Кожна шоста школа на сході України, яку підтримує ЮНІСЕФ, зруйнована через війну Росії


Евакуйовані з Маріуполя діти, Запоріжжя, 3 травня 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Евакуйовані з Маріуполя діти, Запоріжжя, 3 травня 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

За даними ЮНІСЕФ, 17% шкіл у східній Україні, які підтримує фонд, було пошкоджено або зруйновано під час війни Росії проти сусідньої країни.

Дитячий фонд ООН повідомив у прес-релізі, що за останній тиждень дві школи зазнали атаки, а всього з початку війни «сотні шкіл по всій країні» постраждали від артилерійських або повітряних ударів.

"Початок навчального року в Україні був пов'язаний із надіями та обіцянками для дітей після збоїв, спричинених COVID-19, – заявив представник ЮНЕСКО в Україні Мурат Сахін. – Натомість, сотні дітей було вбито, а навчальний рік закінчується в умовах закриття класів через війну та руйнування освітніх закладів".

У ЮНІСЕФ заявили, що для українських дітей, які не можуть відвідувати школу, намагаються організувати онлайн-навчання, а також "організовують місця, де вчителі, психологи й спортивні тренери можуть регулярно займатись із дітьми". Крім того, у фонді розповіли, що надають освітню підтримку країнам, які приймають українських дітей.

"Попри жахи війни, було зроблено вражаючу роботу задля того, щоб діти могли продовжувати вчитись, - сказав Сахін. - Головне, що має зупинитись війна, щоб класні кімнати можна було відновити, а школи знову стали безпечним і веселим місцем навчання".

У квітні в ООН заявили, що російські обстріли й скидання ракет по густонаселених районах, внаслідок чого загинули мирні жителі й були зруйновані лікарні, школи, дитсадки та інша цивільна інфраструктура, можуть являти собою воєнні злочини.

За даними Офісу генерального прокурора України, станом на 5 травня від початку повномасштабної війни Росії загинула 221 дитина, 408 були поранені.

Росія відкидає звинувачення у цілеспрямованих атаках на цивільні об'єкти.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG