Спеціальні потреби

Команда ООН прямує на ЗАЕС


Команда експертів та інспекторів МАГАТЕ виїхала з Києва, 31 серпня 2022 року
Команда експертів та інспекторів МАГАТЕ виїхала з Києва, 31 серпня 2022 року

Група інспекторів ядерної агенції ООН вирушила в середу на українську Запорізьку атомну електростанцію, щоб оцінити проблеми безпеки на контрольованому Росією об’єкті.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі сказав, що команда, яку він очолює, проведе на заводі кілька днів і заявив, що їхня місія є «дуже складною операцією».

Ми йдемо в зону бойових дій. Ми йдемо на окуповану територію. Для цього потрібні чіткі гарантії не тільки з боку Російської Федерації, але й з боку України. І ми змогли це забезпечити», – Гроссі сказав журналістам у Києві.

Він також сказав, що інспектори спілкуватимуться з персоналом атомної станції, якою, незважаючи на російський контроль, управляють українські інженери.

"Звичайно, це одна з найважливіших речей, які я хочу зробити, і я це зроблю", - сказав Гроссі.

І Росія, і Україна стверджують, що інша сторона продовжує обстрілювати територію поблизу об’єкта, а світові лідери висловлюють побоювання, через загрозу ядерної катастрофи.

У вівторок представники МАГАТЕ зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським, який закликав до «негайної демілітаризації станції» та передачі її під «повний контроль України».

За даними The New York Times, на станції є ознаки артилерійського ураження, і вона вкрита димом від пожеж поблизу.

У МАГАТЕ повідомили, що місія зосередиться на оцінці фізичних пошкоджень станції, визначенні функціональності систем безпеки, оцінці умов роботи персоналу та виконанні «термінових захисних заходів».

Деяка інформація для цієї статті надійшла від Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG